Skip to main content

Τα προαπαιτούμενα στο Εuro Working Group

H oμάδα εργασίας του Eurogroup θα εξετάσει την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Η πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup (EWG) στις Βρυξέλλες.

Όπως είναι γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου είχε επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο υπήρχε μια εκκρεμότητα με την εκπλήρωση από ελληνικής πλευράς 15 προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί ώστε η Ελλάδα να πάρει το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, η οποία ανέρχεται σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ένα δισεκατομμύριο είναι προγραμματισμένο να δοθεί τον Απρίλιο.

Kρίσιμο το διάστημα μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 22 Ιανουρίου η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει περίπου τα μισά προαπαιτούμενα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Στις 19 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Εurogroup και θα πρέπει μέχρι τότε η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης εντός του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να επισημάνει σήμερα στους εταίρους η ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΕWG είναι και η πρώτη του νέου προέδρου της εν λόγω ομάδας Ολλανδού Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος διαδέχθηκε στο τέλος Ιανουαρίου τον Τόμας Βίζερ.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle