Skip to main content

Τα σχέδια του δήμου Καλαμαριάς για το θαλάσσιο μέτωπο (video)

Από τα ομορφότερα αλλά πλέον προβληματικά τμήματα του παραλιακού μετώπου της πόλης - Τις προτάσεις του δήμου αποκαλύπτει ο δήμαρχος Θ. Μπακογλίδης

Από τα ομορφότερα τμήματα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης είναι αυτό της Καλαμαριάς. Συγχρόνως είναι και από τα πλέον προβληματικά καθώς οι πολυϊδιοκτησίες, κρατικές και ιδιωτικές, δημιουργούν τεράστια προβλήματα, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πολυετείς προσπάθειες που καταβάλουν οι εκάστοτε διοικήσεις του δήμου για την ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

Σε αυτό το κομμάτι του πολεοδομικού συγκροτήματος ανήκουν κάποια από τα ομορφότερα και τα εμβληματικότερα σημεία της πόλης. Είναι το Κυβερνείο, το οποίο κουβαλά τη δική του ιστορία αλλά εδώ και χρόνια έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ και βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, με εξαίρεση κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες κάνει ο δήμος στον αύλειο χώρο, στο πλαίσιο του Παρά Θιν’ Αλός. Είναι η πλαζ της Αρετσούς η οποία τα τελευταία χρόνια άρχισε να υποδέχεται ξανά κολυμβητές. Είναι η μοναδική μαρίνα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, είναι το αλιευτικό καταφύγιο, είναι ο Κελάριος όρμος, ο κηρυγμένος από το 1989 ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. Είναι το πρώην στρατόπεδο Κόδρα με τις χίλιες ομορφιές και τα άλλα τόσα προβλήματα, το οποίο ο δήμος επιμένει να το διεκδικεί. Είναι οι δύο Ναυτικοί Όμιλοι, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς καθώς και η Ναυτική Διοίκηση. Είναι οι φημισμένες ψαροταβέρνες, πόλος έλξης για τους Θεσσαλονικείς, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας, η Σχολή Δικαστών και οσονούπω και ο τερματικός σταθμός του μετρό.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης μας ξενάγησε σε ολόκληρο το τμήμα της παραλίας το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου του και μας περιέγραψε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τα σχέδια τα οποία έχει η δημοτική αρχή για την ανάπλαση όλης αυτής της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπακογλίδης από τα όρια με το δήμο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Κελλάριου όρμου, ως και στο Κυβερνείο (ή αλλιώς «Παλατάκι»), υπάρχουν πολλές μη κρατικές ιδιοκτησίες.

«Αν εξαιρέσουμε το Ναυτικό Όμιλο και τη Ναυτική Διοίκηση προς τους οποίους έχουν δοθεί παραχωρητήρια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, σχεδόν όλη η υπόλοιπη περιοχή είναι ιδιοκτησίες. Είναι αρκετοί μικροϊδιοκτήτες, είναι η Εθνική Τράπεζα, το βουλγάρικο προξενείο κ.ο.κ.». Στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας, από το Κυβερνείο ως τη Μίκρα και τη Σχολή Δικαστών δεν υπάρχουν ιδιόκτητα οικόπεδα, παρά μόνον κρατικές ιδιοκτησίες και φυσικά και δημοτικές εκτάσεις. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι εμπλέκονται το υπουργείο Οικονομικών (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκει η μαρίνα της Αρετσούς και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. «Όπως αντιλαμβάνεστε, καλείται η δημοτική αρχή να συμμαζέψει όλον αυτόν τον παραλογισμό», σημειώνει ο κ. Μπακογλίδης.

Η πρόταση

Ο δήμος Καλαμαριάς έχει ετοιμάσει τα σχέδιά του σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στο θαλάσσιο μέτωπο. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μπακογλίδης, το θέμα δεν είναι ο κάθε δήμος να κάνει τα δικά του, χωρίς να υπάρχει ενιαία φιλοσοφία για την ανάπλαση του συνολικού παραλιακού μετώπου. «Όλοι οι δήμοι οι οποίοι έχουμε πρόσωπο στη θάλασσα θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό που λέγεται ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Αυτό θα δώσει σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και μεγάλη ανάσα σε ολόκληρο το παραλιακό τόξο» τονίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς. Υπενθυμίζει ότι «η πρώτη φορά που είχαν γίνει ανακοινώσεις για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου ήταν όταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη, όταν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, στον τότε Οργανισμό Ρυθμιστικού και ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό. Από τότε όμως, δυστυχώς κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα. Ο κάθε δήμος προσπαθούσε μεμονωμένα και αποσπασματικά να λύσει κάποια επιμέρους προβλήματα».

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο κ. Μπακογλίδης καταθέτει τη δική του συγκεκριμένη πρόταση: «Δεδομένου ότι τώρα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και το παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι οι δήμαρχοι οι οποίοι έχουμε μέτωπο στη θάλασσα και να προβάλουμε επιτακτικά το αίτημα για την ενοποίηση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας» υπογραμμίζει.Οι κινήσεις του δήμου Καλαμαριάς

Οι άξονες βάσει των οποίων σχεδιάζει ο δήμος Καλαμαριάς την ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι ακόλουθοι:

1. Υπάρχει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο δήμος Καλαμαριάς επιδιώκει την ενιαία αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου, συμπεριλαμβανομένου και του στρατοπέδου Κόδρα. «Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία του δήμου μας. Έχουμε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της πόλης που λόγω όμως της πανσπερμίας των αρμοδιοτήτων και των ιδιοκτησιών είναι πάρα πολύ δύσκολη η αξιοποίησή του».
2. «Το δεύτερο που αποφασίσαμε ως δήμος και το ζητάμε επιτακτικά, είναι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιοκτήτες, τουλάχιστον στο δικό μας κομμάτι με σκοπό να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια εκτεταμένη αστική ανάπλαση σε όλο το εύρος του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, σύμφωνα με τους κανόνες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο εγκρίθηκε το 2015. Όσα προβλέπονται σε αυτό προστατεύουν το παραλιακό μέτωπο από τη δόμηση και αυτό το θεωρούμε πολύ βασικό» τονίζει ο κ. Μπακογλίδης.

Αλιευτικό καταφύγιο και τουριστικός λιμένας

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Παναγιώτη Θεοδοσιάδη «όλο το κομμάτι του παραλιακού μετώπου χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας, με τις χρήσεις τις οποίες προβλέπει η σχετική νομοθεσία και το ΓΠΣ. Οι χρήσεις αφορούν πράσινο, κοινωφελείς δραστηριότητες, περιπάτους, αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές χαρές κ.λπ. Επίσης, μέσα από ΓΠΣ ο δήμος Καλαμαριάς χωροθέτησε αλιευτικό καταφύγιο για τους ψαράδες της περιοχής που είναι ο μόνος πρωτογενής τομέας παραγωγής που απέμεινε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο σχετικός φάκελος είναι έτοιμος και θα τον εντάξουμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Επίσης, στο άνω όριο του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, στη Σχολή Δικαστών, χωροθετήσαμε τουριστικό λιμένα καθώς σε εκείνο το σημείο θα γίνει συγκοινωνιακός κόμβος αφού εκεί καταλήγει το μετρό και σε εκείνο το σημείο θα κουμπώσει και η επέκταση του μετρό προς αεροδρόμιο. Θα γίνει εκεί ένας μεγάλος σταθμός μετεπιβίβασης και θεωρήσαμε ως δήμος ότι θα έπρεπε να υπάρχει και συγκοινωνιακή σύνδεση μέσω θαλάσσης. Δηλαδή, όλα τα μέσα συγκοινωνίας να συγκλίνουν σε εκείνη την περιοχή». Επιπλέον, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «ο δήμος έκανε μια τοπογραφική αποτύπωση όλης της υφιστάμενης κατάστασης σε όλο το εύρος του παραλιακού μετώπου, ώστε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για το τι υπάρχει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Υπάρχει, επίσης, μια πολεοδομική μελέτη για την περιοχή στο Καραμπουρνάκι, η οποία ακολουθεί το ΓΠΣ, και στην οποία προβλέπεται εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων μέχρι κάτω στη θάλασσα, χώροι πρασίνου, αθλητισμού κ.λπ.».

3. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας πάνω στον οποίο σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου την ανάπλαση όλης αυτής της περιοχής είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο ότι «σε αυτό το παραλιακό κομμάτι της Καλαμαριάς δεν θα γίνει τίποτε ερήμην του δήμου. Εμείς με αυτούς τους τρεις άξονες θα προσέλθουμε στις συζητήσεις για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου» ξεκαθαρίζει ο κ. Μπακογλίδης.

Η μαρίνα και το στρατόπεδο Κόδρα

Στα άμεσα σχέδια του δήμου Καλαμαριάς, σύμφωνα με τον κ. Μπακογλίδη, είναι η υπογραφή νέων συμβάσεων παραχώρησης στο δήμο κάποιων ακινήτων τα οποία σκοπεύει η διοίκηση να αξιοποιήσει εκ νέου. Σε αυτά εντάσσονται το Ρεμέτζο, η πλαζ Αρετσούς και το καφενείο του ψαρά τα οποία ανήκουν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Πρωταρχικός στόχος, βεβαίως, είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση της μαρίνας «θέμα για το οποίο είμαστε επίσης σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της στο δήμο», όπως εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα ο κ. Μπακογλίδης τονίζει ότι «εμείς το θεωρούμε ως ενιαία ενότητα με το παραλιακό μέτωπο. Θέλουμε να το εντάξουμε στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής. Εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Κατ’ αρχάς υπάρχουν μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι φέρονται κύριοι περίπου 70 στρεμμάτων. Ιδιοκτησία έχει και ο δήμος, ενώ εμπλέκονται επίσης το υπουργείο Πολιτισμού, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων κ.ο.κ. Επιδίωξη δική μας είναι το πρώην στρατόπεδο να αναπλαστεί με σεβασμό στον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς και στα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εκεί. Φυσικά, βασική επιδίωξή μας είναι να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, ανοιχτό στους πολίτες, όχι μόνο της Καλαμαριάς αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης. Είμαστε σε συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς και με το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για να λύσουμε αυτό το χρονίζον ζήτημα».