Skip to main content

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα πανεπιστημιακών για Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ

Η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο – Πανεπιστημιακοί για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» διοργάνωσε ημερίδα για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο: Μια Βιώσιμη Ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη» διοργάνωσε την Τετάρτη 2 Ιουνίου η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο – Πανεπιστημιακοί για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση οι καθηγήτριες του Α.Π.Θ. κ. Ρία Καλφακάκου και κ. Στέλλα Κωστοπούλου παρουσίασαν και ανέλυσαν τις γνωστοποιημένες οικονομικές διαστάσεις του προτεινόμενου από τη ΔΕΘ HELEXPO Α.Ε. σχεδίου ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ και τεκμηρίωσαν την αναπτυξιακή προοπτική της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο αυτόν. Τις αναλύσεις τους σχολίασαν και εμπλούτισαν με εμπειρικά στοιχεία ο κ. Δημήτρης Βαργιάμης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), και ο κ. Κυριάκος Μερελής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Οι εισηγητές και οι εισηγήτριες μέσα από πολύπλευρες αναλύσεις των διαθέσιμων κοστολογικών και χρηματοοικονομικών εκτιμήσεων και των προτεινόμενων και διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, διαπίστωσαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι:

«Οι φαινομενικές παραδοχές της οικονομικής προσέγγισης από την ΔΕΘ HELEXPO Α.Ε. είναι παρωχημένες και ενίοτε ασαφείς, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον εκθεσιακό κλάδο τόσο πριν, όσο και –κυρίως– μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2.

Η διαφαινόμενη βασική χρηματοδοτική επιλογή για την υλοποίηση της ανάπλασης μέσω ΣΔΙΤθα έχει ως αποκλειστικά ωφελούμενο μόνο τον παραχωρησιούχο που θα επιλεγεί, ενώ τόσο η ΔΕΘ Α.Ε., όσο και –κυρίως– η πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι απλώς δεν ωφελούνται, αλλά ζημιώνονται σε βραχύ, μέσο και μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Η προτεινόμενη ανάπλαση είναι ουσιαστικά και μη αναστρέψιμα αντιαναπτυξιακή τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίησή της, ενώ είναι και εκτός της πραγματικότητας που έχουν ήδη διαμορφώσει η εμφάνιση του SARS-CoV-2και η κλιματική αλλαγή, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

«Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου» προστίθεται «θα έχει πολλαπλές άμεσες και έμμεσες σημαντικές οικονομικές ωφέλειες για τη Θεσσαλονίκη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως:

#1. Πραγματική, σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των τιμών των ακινήτων ολόκληρου του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
#2. Αύξηση των δημοτικών εσόδων από τέλη χρήσης για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
#3. Σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους για τις βιομηχανίες του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της εστίασης.
#4. Βελτίωση της παραγωγικότητας και της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
#5. Προσέλκυση για διαμονή και εργασία ανθρώπινου δυναμικού υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων.
#6. Προσέλκυση επιχειρήσεων για χωροθέτηση κοντά στο πάρκο.
#7. Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση των δαπανών υγείας.

Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο της σημερινής ΔΕΘ και η μετεγκατάσταση των κύριων εκθεσιακών λειτουργιών στη Σίνδο θεμελιώνουν μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική στο επίπεδο της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία στρατηγικών αναπλάσεων που θα βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων και θα αποτελούν πόλους έλξης επισκεπτών, επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας είναι απολύτως ενταγμένη και μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Άξονα 1.2 του προσφάτως ανακοινωθέντος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0.

Η ένταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διασφαλίσει την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου σε σύντομο χρόνο και δεν θα προκαλέσει άλλο ένα εργοτάξιο“ανοικτή πληγή” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ολόκληρη η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στο κανάλι YouTube της πρωτοβουλίας: https://t.ly/5L4q