Skip to main content

Τα τέσσερα φιλέτα της Καλαμαριάς που είναι σε εκκρεμότητα με την ΕΤΑΔ

Ο δήμος βρίσκεται σε επαφές για την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς, του Κυβερνείου, οικοπέδου στον Αϊ Γιάννη και των Καπναποθηκών της Νέας Κρήνης

Σε διαπραγματεύσεις και διαρκείς επαφές με την ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, αλλά και τα υπουργεία, είναι η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς για την τύχη τεσσάρων υποθέσεων ακινήτων, που αποτελούν σημαντικά «φιλέτα» της περιοχής και ο δήμος διεκδικεί την παραχώρησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και συνολικά της Θεσσαλονίκης.

Τα τέσσερα σημαντικά ακίνητα είναι η πλαζ της Αρετσούς, το οικόπεδο για το Λύκειο του Αϊ Γιάννη (επέκταση Καλαμαριάς), το «Παλατάκι» (Κυβερνείο) και ο μεγάλος χώρος των παλιών Καπναποθηκών στη Νέα Κρήνη. Όλα συμπεριλαμβάνονται στα συνολικά 137 ακίνητα του δήμου Καλαμαριάς που είχαν εκχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΤΑΔ ΑΕ, όμως ο δήμος πήρε απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες εκχωρήσεις είναι άκυρες...

Πέρα όμως από τις όποιες νομικές εξελίξεις, στην υπόθεση της πλαζ Αρετσούς το ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και επείγει, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, είναι η ανανέωση της παραχώρησης, διότι έχει ήδη λήξει από το 2013, ενώ ειδικά του Αναψυκτηρίου το παραχωρητήριο έχει λήξει από το 2019.

Στις πρόσφατες συναντήσεις τους στην Αθήνα, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και η γενική γραμματέας του δήμου, Ελένη Φύκα, μπήκαν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προκειμένου σε πρώτη φάση να ανανεωθούν έστω και με νέους όρους τα παραχωρητήρια. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε θα προχωρήσει και η υλοποίηση του master plan, που ήδη έχει καταθέσει ο δήμος στην ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του χώρου. Προφανώς και εξετάζονται επίσης τα ζητήματα σχετικά με τον πολυχώρο Remezzo, το αναψυκτήριο του Ψαρά και το δημοτικό πάρκο.

Η πλαζ καλύπτει 60,6 στρέμματα γης, από τα οποία 25 μπορούν να αξιοποιηθούν και επιτρέπονται επεμβάσεις. Το ιδιοκτησιακό και οι παραχωρήσεις, μαζί με τα σχέδια αξιοποίησης είναι πολλά και αποτελεί συνολικά ένα σύνθετο ζήτημα, που όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να λυθεί για την πόλη της Καλαμαριάς.

Το «Παλατάκι» είναι ακόμη πιο σύνθετη υπόθεση, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ΕΤΑΔ ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ τα κλειδιά του από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ σε πολύ καλύτερη φάση βρίσκεται η παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση του νέου Λυκείου στην επέκταση της Καλαμαριάς.

Μείζον είναι και το ζήτημα της παραχώρησης και αξιοποίησης του χώρου των περίπου 30 στρεμμάτων των παλιών Καπναποθηκών στη Νέα Κρήνη, στα σύνορα με την επέκταση της Καλαμαριάς, τον Αϊ Γιάννη (μεταξύ της προέκτασης της οδού Πόντου και των οδών Κανάρη, Μητροπολίτου Γενναδίου και Καρατζά), που στη σύγχρονη ιστορία τους έχουν έρθει στην επικαιρότητα με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και με τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε προκαλέσει καταστροφές στα έξι κτήρια των Καπναποθηκών το 2007.