Skip to main content

Τα Votanakia της Περιστεράς αρωματίζουν τη Θεσσαλονίκη

Από τη ζωή στην πόλη στον πρωτογενή τομέα. Μια νεαρή απόφοιτος του ΑΠΘ αξιοποιεί οικογενειακά κτήματα με καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια διέξοδο για αρκετούς νέους, αφού η ζωή στην πόλη των χαμηλών μισθών και των δύσκολων ωραρίων έδειχνε να μην εξασφαλίζει κάποιο σοβαρό μέλλον.

Τα ξεχασμένα χωράφια του παππού και της γιαγιάς στο χωριό αρχίζουν να καλλιεργούνται και πάλι, με την ελληνική γη να μην σταματά να εκπλήσει.

Αυτό σκέφτηκε και πριν από τέσσερα χρόνια η Άρτεμις Ακριτίδου, κάτοικος Θεσσαλονίκης και απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Έχοντας το μικρόβιο των αρωματικών φυτών και των βοτάνων από την πρακτική της άσκηση στη σχολή της, μετά από μια μια εργασιακή περίηγη λίγων χρόνων σε επιχειρήσεις που είτε είχαν είτε δεν είχαν σχέση με το αντικείμενό της, αποφάσισε να στραφεί... στο χωριό.

Η Περιστερά, ένα χωριό χτισμένο σε ύψος 580 μέτρων στις πλαγιές του Χορτιάτη, αποτέλεσε μια καλή όπως αποδείχθηκε διέξοδο.

Η ρίγανη στα παλιά χωράφια

«Η μητέρα μου κατάγεται από την Περιστερά και είχε κάποια χωράφια ξεχασμένα από τον χάρτη», λέει χαρακτηριστικά στην Voria.gr η Άρτεμις Ακριτίδου.

Τα λίγα αυτά στρέμματα ωστόσο έμελε να γίνουν πεδίο επιχειρηματικής ανάπτυξης για την ίδια, σε έναν χώρο που δεν γνώριζε καλά καλά.

Η Άρτεμις Ακριτίδου

«Έκανα μια εδαφική ανάλυση και διαπίστωσα ότι πρόκειται για τα κλασικά ορεινά μειονεκτικά μέρη όπου δεν μπορούν να γίνουν απαιτητικές καλλιέργειες. Οπότε έπρεπε να στραφώ σε καλλιέργειες που δεν επηρέαζονται από φτωχό έδαφος», εξηγεί η Άρτεμις.

Οιωνός στο τι έπρεπε να κάνει ήταν βέβαια και η χλωρίδα του βουνού που διαθέτει πολλά αυτοφυή βότανα, δείχνοντας οτι ευνοείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

«Στην αρχή ξεκίνησα με την καλλιέργεια ρίγανης και επεδίωξα να κάνω μόνο αυτή την καλλιέργεια και να έχω παράγωγα όπως ρηγανέλαιο κτλ», λέει η Άρτεμις Ακριτίδου.

Το υψόμετρο στην Περιστερά ευνοεί την καλλιέργιεια αρωματικών φυτών

Η ρίγανη ωστόσο έδειξε ότι δεν μπορούσε να είναι η μοναδική καλλιέργεια και για αυτό και μπήκαν και άλλα φυτά όπως τσάι του βουνού, λουίζα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, τσουκνίδα, καλέντουλα, βαλσαμόχορτο, ενώ επίκειται και καλλιέργεια άγριου τριαντάφυλλου.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και βιολογικές καλλιέργειες.

Τα Votanakia της Άρτεμις ήταν πλέον γεγονός, και αυτό που έμενε πια ήταν η παραγωγή να τυποποιηθεί και να βγει στην αγορά.

Η τυποποίηση

Η στροφή της Άρτεμις και της οικογένειας της από τη ζωή της πόλης στον αγροτικό τομέα, όσο δύσκολη και αν ήταν τελικά άρχισε μετά από μια τετραετία να αποδίδει, αφού τα φυτά ήρθαν στην πλήρη ανάπτυξή τους και δίνουν πλέον ικανοποιητική παραγωγή.

«Πλέον σειρά έχει η τυποποίηση των προϊόντων, αφού κάνουμε και μίξη των βοτάνων, ενλω περιμένω και να πιστοποιηθώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατα την τυποίηση γίνεται μίξη διαφόρων ειδών

Στην γκάμα των δραστηριοτήτων της οικοτεχνίας που έστησε από το πουθενά έχουν προστεθεί και προϊόντα μεταποίησης, αφού τα λίγα δέντρα με φρούτα δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή μαρμελάδας, ενώ η καλλέργεια λαχανικών προσθεσε στον κατάλογο και σάλτσες.

Η εξωστρέφεια ήταν το τελευταίο κομμάτι και παράλληλα το πιο δύσκολο για την Άρτεμις Ακριτίδου, αφού αποτελούσε έναν άγνωστο κόσμο για την ίδια.

Μαρμελάδες

«Ξεκίνησα από τις λαϊκές αγορές, ενώ στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με καταστήματα στη Θεσσαλονίκη ώστε να προωθήσω τα προϊόντα. Στην αρχή δεν γνώριζα τίποτα, ωστόσο όσο γνωρίζεις κόσμο τότο περισσότερα μαθαίνεις για το αντικείμενο», λέει νεαρή παραγωγός.

Επόμενο στάδιο είναι αυτό των εξαγωγών, όπου αναμένεται τους επόμενους μήνες να γίνουν οι διερευνητικές επαφές, ώστε να αρωματικά Votanakia τους Χορτιάτη να πάρουν διαβατήριο για το εξωτερικό.