Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Χρήσιμα συμπεράσματα από μια δεύτερη ανάγνωση

Τα αποθέματα του οικονομικού επιτελείου στερεύουν απελπιστικά - Ήταν κι ένας από τους λόγους που η αγορά άνοιξε άμεσα, εν μέσω τρίτου κύματος.

Τι συμπέρασμα προκύπτει από μια δεύτερη ανάγνωση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες; Ότι τα αποθέματα του οικονομικού επιτελείου στερεύουν. Όπως εξηγούν στελέχη του, αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που η αγορά άνοιξε άμεσα, ακόμα και εν μέσω της νέας κορύφωσης των κρουσμάτων πανδημίας, στο τρίτο κύμα της. Διότι, απλά, δεν περισσεύουν άλλα λεφτά για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.   

Ωστόσο, γι' αυτόν τον λόγο επιταχύνθηκαν και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση μιας άλλης, μεγάλης, εκκρεμότητας. Ο λόγος αφορά στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, ακόμα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ελληνική γραφειοκρατία ετοίμασε σχέδιο 2000 σελίδων το οποίο κι απέστειλε χθες από τους πρώτους στις Βρυξέλλες προς έγκριση. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως όταν πιέζεται, δουλεύει και μάλιστα εξαιρετικά αποδοτικά, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος.

Ωστόσο, τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα είναι τόσο ωφέλιμο όσο αναμένεται, αν δεν προχωρήσουν και μια σειρά από επιμέρους θέματα, όπως, για παράδειγμα, αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Γι αυτό και κρίνονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές οι ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των έξι φακέλων που κατατέθηκαν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ ή η λίστα με τους ενδιαφερόμενους για το 49% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ ή η πρόοδος που σημειώνεται στο κομμάτι της αξιοποίησης των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) κι όσων ακολουθήσουν. Ειδικά ο φετινός προυπολογισμός δεν έχει καμία πολυτέλεια απώλειας εσόδων από οποιοδήποτε μέτωπο.