Skip to main content

Ταμείο Ανάκαμψης: Πάνω από 107 δισ. ευρώ η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο

Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη

Πάνω από 107 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με έναν επικεφαλής διαχειριστή της έκδοσης.

Το 10ετές ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη - μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των οικονομιών τους από την κρίση του κορωνοϊού.

O Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε δηλώσει πρόσφατα ότι από την έκδοση θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει εκδώσει ήδη χρέος ύψους 90 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης κλίμακας του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΕ μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης υπερεθνικού χρέους.

Η σημερινή έκδοση δείχνει ότι συνεχίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών που θέλουν να αγοράσουν χρέος πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), έχοντας ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη από το ποσό - ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.

«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης... που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.

Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Η ΕΕ είχε προσλάβει κοινοπραξία τραπεζών για τη σημερινή έκδοση και θα προχωρήσει σε δύο ακόμη τέτοιες εκδόσεις έως το τέλος Ιουλίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα εκδώσει και βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια μέσω δημοπρασιών.

Ενώ όλα τα ομόλογα για το πρόγραμμα SURE εκδόθηκαν ως «κοινωνικά», τα σημερινά ομόλογα ήταν συμβατικά. Ωστόσο, περίπου το 30% του χρέους του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλυφθεί με πράσινα ομόλογα μόλις η ΕΕ ανακοινώσει το πλαίσιο για τις σχετικές εκδόσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ