Skip to main content

Τάσος Τζήκας: Ο μακροβιότερος οικοδεσπότης της ΔΕΘ

Επί ημερών του παρέστησαν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης ένα ΠτΔ και πέντε πρωθυπουργοί. Οκτώ χρόνια στο τιμόνι του εκθεσιακού φορέα

Ο μακαριστός Σεραφείμ υπήρξε ο μακροβιότερος επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας καθώς παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο επί 24 συναπτά έτη. Μέτρο της μακράς θητείας του ήταν και το γεγονός ότι στη διάρκειά της όρκισε έξι Προέδρους Δημοκρατίας και 13 πρωθυπουργούς.

Βλέποντας κανείς το βράδυ του Σαββάτου τον πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσο Τζήκα να προλογίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη διαπιστώνει πως πρόκειται για τον μακροβιότερο πρόεδρο του εκθεσιακού φορέα, συνεπώς και για εκείνον ο οποίος έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρωθυπουργούς, μαζί και έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και αρκετούς ξένους πολιτικούς παράγοντες, εκπροσώπους της εκάστοτε τιμώμενης χώρας.

Ο Τάσος Τζήκας έχει κλείσει ήδη οκτώ χρόνια στο τιμόνι του εκθεσιακού φορέα. Αρχικά ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, τον Ιούλιο του 2011, ορισθείς από την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Η επιλογή ήταν κατ’ ουσία κατόπιν απόφασης του τότε υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος νωρίτερα είχε αποπέμψει την προηγούμενη διοίκηση υπό τον Γιάννη Κωνσταντίνου εξαιτίας της πολύμηνης έντασης που επικρατούσε στο εσωτερικό της εταιρείας. Πρόεδρος την ίδια περίοδο είχε οριστεί ο δικηγόρος Θεόδωρος Σούμπασης.

Μετά δύο χρόνια τον Αύγουστο του 2013 υπήρξε ενοποίηση των δύο εταιρειών ΔΕΘ και HELEXPO σε μια ενιαία, στην οποία ο Τάσος Τζήκας ανέλαβε χρέη πρόεδρου, επιλεγείς από την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του Αντώνη Σαμαρά. Την ίδια μέρα διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, προερχόμενος από τα σπλάχνα της Έκθεσης, ο οποίος μαζί με τον Τάσο Τζήκα αποτέλεσαν ένα δίδυμο που κατά γενική ομολογία ανέβασε επίπεδο τον εθνικό εκθεσιακό φορέα οδηγώντας τον ως τα όρια τα οποία έχει με βάση τις εγκαταστάσεις και το εν γένει δυναμικό του.
 
Η πρώτη χρονιά της θητείας του στην ΔΕΘ ήταν εξαιρετικά ταραχώδης, με μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, ελέω μνημονίου. Για το λόγο αυτόν άλλωστε, τα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2011 είχε κάνει ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα την Κυριακή των εγκαινίων είχε συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το υπουργικό συμβούλιο το οποίο είχε αποφασίσει το χαράτσι στα ακίνητα, πρόδρομο του σημερινού ΕΝΦΙΑ

Επόμενος πρωθυπουργός τον οποίο υποδέχθηκε ο Τάσος Τζήκας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, για τρία συνεχόμενα χρόνια, αν και, επίσης λόγω αναταραχών, ο κ. Σαμαράς παρέμενε στην πόλη για μερικές μόνον ώρες, μόνον για να συμμετάσχει στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Το 2015, χρονιά επίσης μεγάλων πολιτικών αναταραχών, η ΔΕΘ διεξήχθη σε προεκλογική περίοδο, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι τα εγκαίνια τέλεσε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία και της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

Για τα επόμενα τρία χρόνια οι οικοδεσπότες Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης υποδέχονταν ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ φέτος, σειρά πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέμπτος στη σειρά πρωθυπουργός που γίνεται δεκτός από τη σημερινή ηγεσία της ΔΕΘ – HELEXPO.

Ο 62χρονος Τάσος Τζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε., του πρώτου πάρκου επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του οποίου υπήρξε πρόεδρος για περισσότερα από 15 χρόνια.

Πριν από την ανάληψη της ηγεσίας της ΔΕΘ ο Τάσος Τζήκας είχε αναμειχθεί στα κοινά καθώς στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο όμως εν συνεχεία απέσυρε. Επίσης, το περασμένο φθινόπωρο είχε δεχθεί πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος στο δήμο την οποία όμως ευγενικά απέρριψε.
 
Η επιτυχημένη πορεία του εκθεσιακού φορέα τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει ιδιαίτερα επίζηλες τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ – HELEXPO. Δεν είναι λίγοι στη ΝΔ εκείνοι οι οποίοι καλοβλέπουν τις συγκεκριμένες θέσεις, πιέζοντας κυβερνητικά στελέχη να προχωρήσουν σε αλλαγή ηγεσίας στην Έκθεση, επικαλούμενοι την πολυετή θητεία της σημερινής ηγεσίας αλλά και τις στενές σχέσεις που ισχυρίζονται ότι είχε ο Τ. Τζήκας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, ο εκ των συναρμοδίων υπουργών, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Θόδωρος Καράογλου έχει δηλώσει ότι το δίδυμο Τζήκα – Ποζρικίδη θα παραμείνει στη θέση του. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί στην αρχή της ομιλίας του το βράδυ των εγκαινίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.