Skip to main content

Ταξίδι στον χρόνο: Σπάνιο ρετρό βίντεο από τη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής το 1975

Στο έγχρωμο οπτικό υλικό, διάρκειας ενάμιση περίπου λεπτού, έχουν αποτυπωθεί στιγμιότυπα από την περιοχή τη χρονιά του 1975.

Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο από τη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, που ταξιδεύει το κοινό πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στη δεκαετία του '70, φέρνει στο φως η ομάδα Aylon Film Archives.

Στο έγχρωμο βίντεο, διάρκειας ενάμιση περίπου λεπτού, έχουν αποτυπωθεί στιγμιότυπα από την περιοχή τη χρονιά του 1975.

Βρισκόμαστε σε μια μικρή μαρίνα με ζαχαροπλαστείο και καφέ στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στη Μακεδονία, αναφέρεται στην εισαγωγή της περιγραφής του βίντεο.

Ένα λεωφορείο με προορισμό την Θεσσαλονίκη διασχίζει ένα κεντρικό δρόμο, στον οποίο βλέπουμε πλήθος μαθητριών με τις ποδιές τους, αλλά και μερικούς νεαρούς με τύμπανα στα χέρια, να περπατούν.

Στη συνέχεια ο κινηματογραφιστής με τη συντροφιά του έχουν σταματήσει στην παλιά γέφυρα Νέας Ποτίδαιας που ενώνει τη διώρυγα της Κασσάνδρας, της ομώνυμης χερσονήσου, με τη Χαλκιδική.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κοιτάζει έναν μικρό όρμο με βαρκούλες και καΐκια και παρατηρεί τη γέφυρα, αλλά και τη διώρυγα της Κασσάνδρας.

Παλιές οδικές ταμπέλες, με μία εξ αυτών να αναγράφει την περιοχή «Παληούρι» κι ένας νέος άντρας στη γέφυρα, με φόντο τη διώρυγα. Μια μεγάλη πινακίδα στη μία όχθη καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Στη συνέχεια η παρέα επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και συνεχίζουν τη διαδρομή τους εντός της χερσονήσου. Παρακολουθούμε μια πινακίδα με κατεύθυνση τα Νέα Μουδανιά και τη Νέα Σκιώνη, την ακτογραμμή και μία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κατοικία.

Δείτε το βίντεο: