Skip to main content

Τεχνολογίες για την πρόληψη φυσικών καταστροφών παρουσιάστηκαν στο ΑΠΘ

Έλληνες και Γάλλοι συμμετείχαν στην εκδήλωση «Η επιστήμη και η καινοτομία στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων» που πραγματοποιήθηκε στο ΑΠΘ.

Τεχνολογίες που βοηθούν στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο Τσιούμης της Πολυτεχνικής Σχολής από Έλληνες και Γάλλους επιστήμονες στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η επιστήμη και η καινοτομία στη διαχείριση των φυσικών κινδύνων» που διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Θα δείξουμε πώς αυτά τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπορούν να συνεισφέρουν σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και κινδύνων», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr ο Κυριάκος Υάκινθος, καθηγητής των Μηχανολόγων – Μηχανικών, προσθέτοντας ότι τα UAV του ΑΠΘ έχουν κατασκευαστεί έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. «Είναι το μέλλον στις ένοπλες δυνάμεις, στην πρόληψη, σε εφαρμογές, logistics και σε όλους τους τομείς», σημείωσε ακόμα αναφερόμενος στα συγκεκριμένα αεροχήματα.

Από πλευράς του, ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρθηκε στο Κέντρο Αριστείας Δορυφορικής Επισκόπησης Beyond. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό κέντρο με έδρα την Αθήνα που έχει υποδομές οι οποίες συλλέγουν δορυφορικά δεδομένα και παρακολουθεί και εκτιμά την εξέλιξη των φυσικών φαινομένων για τα εν εξελίξει καταστροφικά φαινόμενα.

Μέσω δορυφορικών εικόνων λειτουργεί και το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών, όπως αναφέρει ο Γιάννης Γήτας, καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.  Το παρατηρητήριο αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών, την αποτύπωση των καμένων εκτάσεων και την οικολογική παρακολούθηση των καμένων περιοχών.

Ο project manager της εταιρείας περιβαλλοντικής πληροφορικής, Draxis, Στυλιανός Κωτσόπουλος, μίλησε για τη μεγάλη σημασία της κλιματικής πληροφορίας προκειμένου να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία να προσαρμοστεί στην κλιματική μεταβλητότητα.

Αντίστοιχα οι δύο Γάλλοι επιστήμονες, Σαμουέλ Οκλέρ και Γκελ Μουσκιέ, μίλησαν για τη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, αλλά και παραδοσιακών μέσων για την ενημέρωση των κρίσεων. Μάλιστα ο κ. Μουσκιέ, που είναι διευθυντής της ομάδας Hackers Against Natural Disasters, τόνισε πως έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη ομάδα ραδιο-πειρατών, bloggers, δημοσιογράφων, και υπεύθυνων ανάπτυξης λογισμικών οι οποίοι συμμετέχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης καταστροφών πριν από επερχόμενες θεομηνίες.

Τέλος, στην παρουσίαση συμμετείχε και ο φορέας Δεσμός, ο οποίος επιχείρησε στην περιοχή Μάτι η οποία είχε καεί, παρέχοντας αρχικά βοήθεια στους κατοίκους και προχωρώντας έπειτα σε παρεμβάσεις όπως παιδικές χαρές.  Η Χριστίνα Κωστάκη, Υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του μη κερδοσκοπικού σωματείου που εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, παραδέχεται μιλώντας στην Voria.gr, πως υπάρχει ένα κενό σε φορείς που ασχολούνται με αντίστοιχες υπηρεσίες ενώ παράλληλα υπάρχει και μια μεγάλη γραφειοκρατία στα θέματα αυτά.