Skip to main content

Το 2017 η πρώτη χρονιά ανόδου μετά το 2002 για την αγορά ακινήτων

Το μέλος δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου τόνισε ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους ανόδου της αγοράς ακινήτων μετά το 2005.

Ιδιωτικοποιήσεις, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδός και τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αστικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τουριστικά σε Χαλκιδική και Πιερία, μπορούν να απογειώσουν την οικονομία της Bόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, κάνοντας την περιοχή πρωταγωνίστρια στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω τόνισε η κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, μέλος δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία και επισήμανε από το συνέδριο Prodexpo North ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους ανόδου της αγοράς ακινήτων μετά το 2005, μία αγορά της οποίας την αναθέρμανση ενισχύει και το Ταμείο έχοντας ολοκληρώσει πάνω από 50 ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων.

Οι εργασίες του 1ου Prodexpo North, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονία Palace, άνοιξαν με χαιρετισμό του προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Αθανασίου Σαββάκη ο οποίος τόνισε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ειδικά για την αγορά ακινήτων έχει προτείνει την αναστολή του «πόθεν έσχες», για μία τουλάχιστον τριετία από σήμερα και την εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, που αυτό συνεπάγεται όχι την αύξηση, όπως σε πολλές περιπτώσεις προτείνουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ, αλλά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Ο ΣΒΒΕ επίσης προτείνει μείωση της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, με έναν μειωμένο χαμηλό συντελεστή μεταξύ 3%-5%, αλλά και επιστροφή φόρου σε περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Το σημείο που επέμεινε ο κ. Σαββάκης ήταν οι προτάσεις των εκτιμητών για αυξήσεις στις τιμές ζώνης και τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυξήσεις που φθάνουν έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν  όμως ο κλάδος της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης καταποντίσθηκε,  ακριβώς λόγω της μείωσης της ζήτησης και της απουσίας αγοραπωλησιών.  

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ για την αγορά ακινήτων 

Στο βήμα ανέβηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος ο οποίος, ειδικά αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων και τις νέες αντικειμενικές αξίες, υποστηρίζοντας το έργο των εκτιμητών, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά ακινήτων ενώ πρότεινε, για να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση αφού ο εισπρακτικός δημοσιονομικός στόχος είναι συγκεκριμένο, τα 2,86 δις., να μειωθούν οι συντελεστές στη φορολογία ακινήτων.

«Πρέπει να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, η Ελλάδα είναι στις τρεις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα», τόνισε ο κ Μητράκος ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την αγορά ακινήτων. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις  που επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις λόγω των σημαντικών έργων υποδομής που εκτελούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ και τις εκτιμήσεις της, ο καθοδικός κύκλος στην αγορά ακινήτων ολοκληρώθηκε και ήδη καταγράφονται αυξήσεις της τάξης 0,5%-1,3% και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία σε νησιά και την Αθήνα.

Αναμφίβολα η αγορά θα επηρεαστεί από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων κατά το 2018 και το 2019, που υπολογίζονται σε 11 δις. ευρώ, αλλά, όπως τόνισε ο κ. Μητράκος, ένα μεγάλο μέρος κινείται ήδη θετικά και αυτό θα συμπαρασύρει και ένα πιο ουδέτερο τμήμα της αγοράς ακινήτων, ενώ μόνο ένα ποσοστό 30% που αντιστοιχεί όμως σε αξίες στο 18%, θα κινηθεί αρνητικά.

Tα «κόκκινα» δάνεια «καίνε» το τραπεζικό σύστημα

Το κρίσιμο ζήτημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Μητράκος, ήταν και παραμένει η διευθέτηση του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων, που ωστόσο το 2017 συνέχισε στη σταδιακή της ανάκαμψη, με τη μείωση της εξάρτησής του από την ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του κυρίως με τη μείωση των εξόδων και σε μικρό βαθμό με την βελτίωση της κερδοφορίας, εξελίξεις που αποτυπώνονται στους δείκτες και την οριακή ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Στο οικονομικό περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε το 2017 και δείχνει την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά κι’ ειδικά στο 4ο τρίμηνο τους έτους,  τα NPL’s μειώθηκαν στα 95,5 δις. ευρώ, από 100,6 δις. ευρώ, με τον δείκτη των κόκκινων δανείων να διαμορφώνεται στα 43,1%, χωρίς όμως οι Τράπεζες να έχουν ακόμη βρει βιώσιμες λύσεις, ικανοποιητικές ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα κόκκινα λοιπόν δάνεια μειώθηκαν, όμως η μόνη κατηγορία δανείων που αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν, είναι των στεγαστικά που από 41,5% αυξήθηκαν στο 43,4% το 2017.

«Στην κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων, αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι και στο τέλος του 2019, η χώρα θα έχει 35% μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτό τον υπολογισμό εδράζεται και η συζήτηση για τη δημιουργία της ονομαζόμενης Bad Bank, μίας τράπεζας στην οποία θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια για να φύγουν από τους ισολογισμούς των Τραπεζών», πρόσθεσε ο κ. Μητράκος λέγοντας όμως πως το δύσκολο είναι να οριστούν οι τιμές μεταφοράς των δανείων,  γιατί οι τιμές κοντά στα market values θα τραβήξουν επενδυτές, αλλά θα συνεπάγονται και την εγγραφή βραχυπρόθεσμων ζημιών.

Το εισαγωγικό πάνελ της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μητράκης