Skip to main content

Τέσσερα μεγάλα έργα πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά.

Τέσσερα μεγάλα έργα πρασίνου σε ισάριθμους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ενέκρινε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα έργα εγκρίθηκαν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και εντάσσονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας και θα δημιουργήσουν μεγάλους πυρήνες πρασίνου στην πόλη, που η έλλειψή της σε πράσινο είναι χρόνια και μεγάλη.

Για τα έργα αυτά ο προϋπολογισμός είναι περίπου 3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στην πρόσκληση για τη «δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρόμων, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η υλοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι απρόσκοπτη. Μάλιστα, η κ. Πατουλίδου κάλεσε και τους υπόλοιπους δήμους να καταθέσουν ανάλογες προτάσεις μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, που ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων στη συγκεκριμένη πρόσκληση, που πήρε παράταση.

Τα τέσσερα έργα είναι:

-Δήμος Θεσσαλονίκης: «Ανάπλαση της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών τειχών», στην οδό Επταπυργίου. Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις βελτίωσης στην περιοχή, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση της ζώνης πρασίνου των Τειχών, με σημειακές τροποποιήσεις του μη υλοποιημένου τμήματος της αρχικής πρότασης που εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου και εγκρίθηκε από το 2009 από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

-Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Δημιουργία πράσινων δωμάτων σε κτήρια των δημοτικών υπηρεσιών. Στόχος είναι να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον, σε μια πυκνοδομημένη περιοχή του δήμου, με πολυώροφα κτήρια και παράλληλα να βελτιωθούν οι συνθήκες χρήσης των κτηρίων. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε τέσσερα δημοτικά κτήρια, στα οποία θα τοποθετηθούν φυτεμένα δώματα.

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Πράσινες διαδρομές – Αναβάθμιση πρασίνου στη διαδρομή επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου στον κεντρικό οδικό άξονα του δήμου, με νησίδα μήκους 950 μέτρων, αναβάθμιση του πρασίνου και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

-Δήμος Παύλου Μελά: Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του δημοτικού φωτισμού. Θα επεκταθεί μάλιστα σε επιλεγμένους οδικούς άξονες, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα αντικατασταθούν τα παλιά φωτιστικά με νέα τύπου led έτσι ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να εξοικονομηθεί ενέργεια, να περιοριστεί το κόστος του ηλεκτροφωτισμού και να προκύψουν οφέλη τόσο για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και για την ασφάλειά τους.