Skip to main content

Τετράμηνη διορία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ζητεί το ΕΒΕΘ

ΕΒΕΘ: Αναγκαία η παράταση των φορολογικών δηλώσεων και η προστασία της υγείας Λογιστών/Φοροτεχνικών και Επιχειρηματιών εντός πανδημίας

Την άμεση ανακοίνωση της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για 4 μήνες, από τη στιγμή που θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, συνηγορώντας με ανάλογο αίτημα του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.

Το ΕΒΕΘ απηύθυνε επιστολή με το παραπάνω περιεχόμενο στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια των πρόσφατων, από 28/04/2021 και 18/05/2021, επιστολών του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι συνηγορούμε με το αίτημα του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών για άμεση ανακοίνωση της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για 4 μήνες από τη στιγμή που θα ανοίξει η πλατφόρμα. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα κρίνεται κατ’ ελάχιστον απαραίτητο, στο πλαίσιο αποφυγής συνωστισμού στα λογιστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ειδικά μάλιστα εν όψει της περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων, υποστηρίζουμε το αίτημα του Συλλόγου για άμεση προτεραιοποίηση των εμβολιασμών του Κλάδου και για εφαρμογή άμεσων μέτρων προστασίας της δουλειάς τους και αποφυγής συνεπειών για τους πελάτες τους - επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συντασσόμαστε με την εισήγηση του Συλλόγου για άμεση έκδοση της σχετικής προβλεπόμενης από τον Νόμο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα προβλέπεται  η διαδικασία αναστολής των επιπτώσεων και παράτασης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις ασθένειας από κορωνοϊό του λογιστή – φοροτεχνικού.

Ενόψει των ανωτέρω, κύριοι Υπουργοί, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των επιχειρήσεων - μελών μας να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο απρόσκοπτα μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικού λήθαργου εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ανακοίνωση της παράτασης των δηλώσεων, την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθώς και για την άμεση έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να προστατευθεί συνολικά ο κλάδος των λογιστών/φοροτεχνικών, ο οποίος συμβάλλει και συμμετέχει καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας και στα κρατικά έσοδα”.