Skip to main content

Θα απονείμει ο πρόεδρος Τραμπ χάρη στον εαυτό του;

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ σύντομα θα ανήκει στην ιστορία. Το ίδιο όμως ισχύει και για την ασυλία του απέναντι σε ποινικές διώξεις.

Η αυτοπεποίθηση ενός υποψηφίου προέδρου είναι πάντα μέρος μιας προεκλογικής εκστρατείας. Και φέτος στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ξεχώρισε στο πεδίο αυτό, αν και τελικά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα τον Οκτώβριο είχε πει: «Αν χάσω τις εκλογές, θα εγκαταλείψω τη χώρα». Σίγουρα δεν το έχει κάνει προς το παρόν, δεδομένου ότι αρνείται ακόμη να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν. Πάντως ανεξάρτητα από τις επόμενες κινήσεις του, δικαστικές και μη, όλα δείχνουν ότι στις 20 Ιανουαρίου θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Αλλά τι θα γίνει μετά από αυτή την ημερομηνία; Αν και για την ώρα ο Τραμπ απειλεί με δικαστικές προσφυγές, πολλοί είναι οι αντίπαλοί του που θα ήθελαν να δουν τον ίδιο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης. Και τα ενδεχόμενα είναι πολλά.

Ο «τραμπισμός» δεν πέθανε

Αν και ο Τραμπ δεν αυτοπροσδιορίζεται ως «επαγγελματίας πολιτικός», δεν φαίνεται να επιδιώκει οριστική αποχώρηση από την πολιτική. Μπορεί να εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσει ενδεχομένως ενεργό ρόλο στους Ρεπουμπλικάνους ως μια ισχυρή αντιπολιτευόμενη φωνή που αντέχει ακόμη. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση των New York Times. Μπορεί ο Τραμπ να περάσει για λίγο στην πολιτική αφάνεια, όχι όμως και ο «τραμπισμός», η ιδεολογία που πρεσβεύει. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσπασε πάνω από 70 εκατομμύρια ψήφους, με άλλα λόγια σχεδόν ένας στους δύο ψήφισε Τραμπ. Σε δημοσκόπηση της Washington Examiner πριν από τις εκλογές το 38% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχαν δηλώσει ότι αν ηττηθεί ο Τραμπ, θα πρέπει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2024. Από νομική σκοπιά κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μέχρι τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα συνεχίζει να σχολιάζει εκτενώς τα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα μέσω του λογαριασμού του στο twitter, με τους 88 εκατομμύρια συνδρομητές.

Η περίπτωση της ποινικής δίωξης

Πάντως μετά την τυπική λήξη της θητείας Τραμπ, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άβολα για τον ίδιο από νομική άποψη. Η Washington Post ήδη προεκλογικά είχε συγκεντρώσει σε μια λίστα τους πιθανούς λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ. Η εφημερίδα ανέφερε για παράδειγμα τις κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, για διαφθορά και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Επίσης τα βλέμματα είναι στραμμένα και στον Ρόμπερτ Μίλερ, ειδικό ερευνητή του FBI, και στις έρευνές του για ρωσικές παρεμβάσεις στις προηγούμενες εκλογές. Ο Mίλερ δεν έχει βρει κανένα στοιχείο για μυστικές συμφωνίες του επιτελείουΤραμπ με εκπροσώπους της Ρωσίας πριν από τις εκλογές του 2016. Ωστόσο, ρητά δεν απαλλάσσει τον Τραμπ από την κατηγορία της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Στην έκθεσή του είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι «μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου αίρεται η προεδρική ασυλία».

Από την πλευρά του ο Τραμπ αποκαλεί τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή «κυνήγι μαγισσών». O ίδιος μάλιστα έχει αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον εαυτό του. Όπως είχε γράψει τον Ιούνιο του 2018 στο twitter, «σύμφωνα με πολλούς νομικούς έχω το δικαίωμα απονομής χάριτος, αλλά γιατί να το κάνω, όταν δεν έχω πράξει κάτι λάθος;» Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό σε επίπεδο νομικής ερμηνείας. Αν όντως προβεί σε ένα τέτοιο βήμα ο Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες παραμονής του στον Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ. Αξίξει να σημειωθεί ότι στο ιστορικό προηγούμενο απονομής χάριτος στον πρόεδρο Νίξον για το σκάνδαλο Watergate, αυτή δεν έγινε από τον ίδιο αλλά από τον διάδοχό του Τζέραλντ Φορντ.

Ωστόσο τις πιθανότητες επιτυχίας ενδεχόμενης απονομής χάριτος στον Τραμπ… από τον ίδιο τον Τραμπ φαίνεται να περιορίζει ο πρώην εισαγγελέας Έλι Χόνιγκ. Όπως ανέφερε σε σχόλιό του στο CNN τον περασμένο Ιούνιο, ακόμη κι αν ένα τέτοιο σενάριο ευδοκιμούσε, θα ίσχυε μόνο για ομοσπονδιακά αδικήματα. Όχι όμως και για οικονομικά εγκλήματα ή υποθέσεις φοροδιαφυγής, που θα ενέπιπταν στη δικαιοδοσία της εισαγγελίας του Μανχάταν. Ο Τραμπ εδώ και χρόνια αντιστέκεται σφόδρα στη δημοσίευση των οικονομικών του στοιχείων και οι επικριτές είναι πεπεισμένοι ότι έχει πράγματα να κρύψει.

Επιστροφή στα παλιά επαγγελματικά πόστα...

Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία πάντως ο Τραμπ θα μπορούσε πιθανώς να επιστρέψει στις παλιές του επαγγελματικές ενασχολήσεις. Να αποκτήσει ξανά εκπομπή ως τηλεοπτικός αστέρας, να αναλάβει και πάλι τη διοίκηση του Trump Οrganisation και να ασχοληθεί εκ νέου με τον κατασκευαστικό κλάδο και την κερδοσκοπία. Ο όμιλος Τραμπ είναι ενεργός στον τομέα της κατασκευής ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ μεταξύ άλλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ιδιοκτήτης του ομίλου και γι' αυτό μάλιστα ήδη από το 2016 είχε κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Washington Post, ήδη από τους πρώτους μήνες της προεδρίας Τραμπ το 2016, είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων αλλά και των πολιτικών υποστηρικτών του προς όφελος των επιχειρήσεών του.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ότι έχει επωφεληθεί οικονομικά από την προεδρική θητεία. Αντίθετα ισχυρίζεται ότι η παραμονή του στην εξουσία του έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. «Το κάνω για τη χώρα. Το κάνω για τους ανθρώπους της» είχε πει το 2019. Βέβαια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η προσωπική περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει μειωθεί από 3,1 δις δολάρια σε 2,5 δις. Από την 275η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων έπεσε στη θέση 352. Ωστόσο σύμφωνα με το Forbes αυτές οι απώλειες δεν οφείλονται στην προεδρική θητεία αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως η πανδημία και η μείωση της αξίας ακινήτων, όπως ξενοδοχεία, θέρετρα και κτήρια γραφείων.

Τσαν Μέρεϊ, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle