Skip to main content

Θα κλείσουν ξανά τα κομμωτήρια στηv Γερμανία;

Η γερμανίδα καγκελάριος εισηγείται παράταση λοκντάουν και επιπλέον περιορισμούς, όταν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 100.

Παράταση του λοκντάουν ως τις 18 Απριλίου και αυστηροποίησή του, αυτά είναι τα κεντρικά αιτήματα του σχεδίου της καγκελαρίας που θα παρουσιάσει η Άγκελα Μέρκελ το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων όπου θα συζητήσουν την πορεία της πανδημίας. Η καγκελάριος ζητά από τους πρωθυπουργούς να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά την απόφαση, στην οποία είχαν καταλήξει στην προηγούμενη διάσκεψη πριν τρεις εβδομάδες: σε περίπτωση που σε μια περιοχή ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά για τρεις συνεχόμενες ημέρες τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, τότε ακυρώνονται οι χαλαρώσεις που ισχύουν από αρχές Μαρτίου.
Με αυστηρή ατζέντα πηγαίνει η καγκελάριος στην τηλεδιάσκεψη

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, ότι εκεί όπου έχει ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα πρέπει να κλείσουν ξανά τα κομμωτήρια. Μέχρι στιγμής αυτό το μέτρο θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε σχεδόν μισούς νομούς της χώρας. Εκτός αυτού, το σχέδιο της καγκελαρίας προτείνει την επιβολή επιπλέον περιορισμών, όπως τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των σχολείων και παιδικών σταθμών, αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν δύο φορές την εβδομάδα τεστ για παιδιά, δασκάλους και εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα πρέπει να κλείνουν όταν ο δείκτης θετικότητας ξεπεράσει το 200.

Επίμαχα θέματα μετακινήσεις και διακοπές παραθεριστές

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, στο σχέδιο της καγκελαρίας γίνεται η έκκληση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και παραπέμπεται στην υποχρέωση εκείνων που εισέρχονται από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο εξωτερικό να πηγαίνουν σε καραντίνα. Παράλληλα όμως το σχέδιο επισημαίνει ότι εξακολουθούν να επικρατούν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα κρατίδια σε μια σειρά από σημεία, για παράδειγμα να θα είναι υποχρεωτικό το τεστ για όλους όσους εισέρχονται στη Γερμανία – ακόμη και από περιοχές όπως το ισπανικό νησί Μαγιόρκα που δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνη περιοχή. Ένα άλλο επίμαχο θέμα είναι ενόψει του γερμανικού Πάσχα αρχές Απριλίου οι διακοπές στη Γερμανία. Κρατίδια με παραθαλάσσια θέρετρα, όπως το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, επιμένουν οι κάτοικοι τους να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές στο κρατίδιο τους. Η πλειοψηφία των κρατιδίων φαίνεται όμως να απορρίπτει αυτή τη δυνατότητα.

Οι τηλεδιάσκεψη ξεκινά στις 14.00 ώρα Γερμανίας και, δεδομένων των διαφορών, αναμένεται να είναι πολύωρη.

Παναγιώτης Κουπαράνης Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle