Skip to main content

Η παγίδα των Πρεσπών και η αδιαφορία για τους Έλληνες των Σκοπίων

Η ελάχιστη προσοχή στο τι υπέγραψαν οι δύο πρωταγωνιστές, φαίνεται και από το ότι ουδεμία μνεία έγινε για τους Έλληνες των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλάβει πως έπεσε σε παγίδα, από την υπερβολική προθυμία του Ν. Κοτζιά να τελειώσει όπως-όπως την Συμφωνία των Πρεσπών, για να προφτάσουν οι Σκοπιανοί να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ -όπως και έγινε-, και από την υπερβολική αδυναμία του Α. Τσίπρα να κατανοήσει και τα πιο απλά στην εξωτερική πολιτική του. Παροιμιώδης η άγνοιά του, στο θέμα του Ίλιντεν.

Δεν τολμά βεβαίως να εκφράσει δημοσίως στον Ζάεφ τις παρατηρήσεις του, επειδή θα πρέπει να παραδεχθεί την αποτυχία του. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, δεδομένου ότι η Αριστερά είναι πρωτοπόρος στη διαστρέβλωση και τη μετατροπή του μαύρου σε άσπρου και τανάπαλιν.

Η σπουδή, και η ελάχιστη προσοχή στο τι υπέγραψαν οι δύο πρωταγωνιστές, φαίνεται και από το ότι ουδεμία μνεία έγινε για τους Έλληνες των Σκοπίων. Ο κ. Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει κάποτε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες εκεί. Του γνωστοποιώ ένα κείμενο -που υποθέτω ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει- του πρώην υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου, που αποκάλυψε στις 17.7.2008 στη "Σημερινή" της Λευκωσίας, τα εξής:

«Την περίοδο 1989-1993, όταν υπηρετούσα ως ειδικός σύμβουλος στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είχα λάβει ρητές οδηγίες από την προϊσταμένη μου υφυπουργό Βιργινία Τσουδερού να ασχοληθώ με το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Εχοντας πολύτιμους συμπαραστάτες στην αποστολή μου αυτή επιφανείς καθηγητές και επιστήμονες, αλλά και θερμούς και συνετούς πατριώτες, ταξίδεψα αρκετές φορές στην ΠΓΔΜ και κυρίως στην περιοχή του Μοναστηρίου.

» Ηρθα σε επαφή, λαμβάνοντας πάντα τις σχετικές προφυλάξεις, με δεκάδες Ελληνες των Σκοπίων, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής μού εξιστορούσαν τις διώξεις που υπέστησαν, την αφόρητη πνευματική τρομοκρατία που γνώρισαν προκειμένου να απαρνηθούν τις ρίζες, την ταυτότητα, την πίστη τους και να γίνουν δηλωσίες· να αποδεχθούν δηλαδή ότι δεν υπήρξαν ποτέ Ελληνες αλλά Σλαβομακεδόνες.

» Συγκέντρωσα υλικό που κατέγραφε τη συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης των φυλετικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων μειονοτικών... Πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία κρύβονταν απίστευτες προσωπικές περιπέτειες και ανείπωτες δοκιμασίες, που γράφτηκαν με πολύ πόνο, αίμα και δάκρυ.

» Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, άνδρες που βιαίως εκτοπίστηκαν, ονόματα που εκσλαβίστηκαν, ακόμη και κοιμητήρια ολόκληρα που ισοπεδώθηκαν... Και όλα τούτα, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί παντί τρόπω η θέση ότι οι "Μακεδόνες" είναι Σλάβοι και όχι Ελληνες»!

Αυτοί οι Έλληνες, περίμεναν μάταια να τους προστατέψει η Ελλάδα και να δείξουν ελεύθερα και άφοβα την πραγματική τους ταυτότητα. Το ίδιο περίμεναν και πολλοί άλλοι, που για να προστατευθούν δήλωσαν Ρουμανόβλαχοι, αφού η θεωρούμενη αδύναμη Ρουμανία ύψωσε ανάστημα και ανέλαβε να τους προστατεύσει.

Θέλω να μείνω λίγο στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι πολλές οι δηλώσεις του, εμπνεόμενες από πατριωτισμό, αλλά και συστάσεις προς τους Σλάβους των Σκοπίων, να συμμορφωθούν. Δεν το πράττουν, κι έχουν δείξει ότι δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Όταν θα έρθει στα χέρια του ο νόμος της Συμφωνίας προς κύρωση, θα τον υπογράψει, ενώ θα εμπεριέχει πληθώρα αλυτρωτικών αναφορών; Ή θα μείνει στα λόγια, τα οποία είναι πτερόεντα;

Στην τελευταία του αναφορά, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».  Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων». 

Το κρατώ αυτό το απόσπασμα, για να το παραβάλω με το τι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα, που εύχομαι να μη έρθει.