Skip to main content

The Greek Designers: e-πλατφόρμα από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει το ελληνικό design

Οι αδερφές Στεφανακάκη δημιούργησαν την The Greek Designers, για να δώσουν ένα βήμα στους Έλληνες σχεδιαστές και να διαδώσουν την ελληνική ταυτότητα.

Μέσω της διαδικτυακής τους πλατφόρμας «Τhe Greek Designers» φιλοδοξούν να κάνουν γνωστό το ελληνικό design σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, θεωρούν πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αντίθετα διαθέτει περισσότερες πηγές έμπνευσης και ερεθίσματα, από την Ιστορία και την παράδοση μέχρι τον πολιτισμό. Οι αδερφές Φιλιάνα και Δήμητρα Στεφανακάκη από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν πριν από μια πενταετία την The Greek Designers, βλέποντας δημιουργικούς Έλληνες σχεδιαστές να μην προβάλλονται επαρκώς και διαπιστώνοντας μια εσωστρέφεια στο ελληνικό design. Θέλησαν έτσι, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία του διαδικτύου, να δώσουν τη δική τους χείρα βοηθείας, δημιουργώντας τόσο ένα εφαλτήριο προβολής όσο και ένα concept store από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ελληνικά προϊόντα design, από διακοσμητικά, σανδάλια και τσάντες μέχρι ρούχα, κοσμήματα και μικροέπιπλα. Μάλιστα, η πλατφόρμα τους έχει βραβευτεί από τα A´ Design Awards στο Μιλάνο, τον μεγαλύτερο φορέα διεθνώς στο design, με το Best Design Media Award για τη συνεισφορά της στον κλάδο.



Σήμερα η The Greek Designers μετρά πάνω από 400 προϊόντα και 30 σχεδιαστές, που επιλέγονται προσεκτικά από τις αδερφές Στεφανακάκη και ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν είδη πιστά στις αρχές της αειφορίας και εμπνευσμένα από ελληνικά αρχέτυπα με μια σύγχρονη οπτική, με στόχο να συμβάλλουν στη διάδοση της ελληνικής ταυτότητας μέσα από ένα φρέσκο όραμα της τέχνης και του design.



Εδώ και μια πενταετία η πλατφόρμα αποτελεί ένα κανάλι έμπνευσης για το design και τη μόδα, δίνοντας σε ανερχόμενους, αλλά και καθιερωμένους σχεδιαστές μεγαλύτερη πρόσβαση σε ξένες αγορές και τη δυνατότητα συνεργασιών ανά τον κόσμο.

Προσεχώς οι αδερφές Στεφανακάκη θα εντάξουν στην πλατφόρμα τους και σειρές που θα σχεδιάσουν και θα επιμεληθούν οι ίδιες. Ήδη μάλιστα έχουν συνεργαστεί με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό πολιτιστικών προϊόντων για το πωλητήριο του τελευταίου, από σουβέρ και φουλάρια μέχρι αγαλματίδια εμπνευσμένα από τα εκθέματά του και την αρχαία Μακεδονία.



Αγάπη για το design και την αισθητική

Οι δύο αδερφές –με σπουδές στην αρχιτεκτονική και δύο μεταπτυχιακά στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων και τη διαχείριση τεχνικών έργων η Φιλιάνα και σπουδές στη γεωπονία και ένα μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου η Δήμητρα- ενδιαφέρονταν ανέκαθεν για το ελληνικό design, είχαν άποψη γι’ αυτό και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις διεθνώς. Έτσι, αναζητώντας μια ιδέα για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, εμπνεύστηκαν την The Greek Designers, που ξεκίνησε και λειτούργησε τον πρώτο χρόνο της ζωής της ως ένα blog με δημοσιογραφικές αναφορές από συνεργάτες σχεδιαστές, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ένα concept store, μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου οι ίδιες επιλέγουν είδη που μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: την έμπνευση από την ελληνική Ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό. «Θέλουμε να ταξιδέψουμε παντού την Ελλάδα και να προσφέρουμε ένα πολιτιστικό προϊόν υψηλού επιπέδου και αισθητικής» εξηγεί στη Voria η Φιλιάνα Στεφανακάκη. Μάλιστα, από πέρυσι οι πωλήσεις της πλατφόρμας έχουν τριπλασιαστεί, με το 80% αυτών να προέρχονται από το εξωτερικό. «Το όραμά μας είναι να φτάσει το ελληνικό design όσο πιο μακριά γίνεται και μαζί η πλούσια Ιστορία και ο πολιτισμός μας» λένε.