Skip to main content

The People’s Trust: 660.000 ευρώ σε 66 επιχειρήσεις της Μακεδονίας στην 4ετία

Άνω των 130 θέσεων εργασίας στην περιοχή χάρη στη στήριξη του οργανισμού με ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης

«Αναζητούσα βοήθεια. Όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. Αυτοί οι άνθρωποι με άκουσαν, μου χαμογέλασαν και μου είπαν ‘’μην φοβάσαι. Θα σε βοηθήσουμε’’». Είναι τα λόγια ενός από τους ωφελούμενους επιχειρηματίες της οικονομικής στήριξης του The People’s Trust, που ανήλθαν σε 66 στη Μακεδονία την τελευταία τετραετία και σε 362 στην Αττική την τελευταία εξαετία. Περισσότερα από 660.000 ευρώ εκταμιεύθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, σε ένα σύνολο εκταμιευμένων κεφαλαίων που ξεπέρασαν τα 3,6 εκατ.ευρώ. Μέσω της στήριξης αυτής μάλιστα δημιουργήθηκαν στη Μακεδονία περισσότερες από 130 θέσεις εργασίας, από τις 1.117 θέσεις που δημιουργήθηκαν συνολικά στο πλαίσιο των δράσεων του The People’s Trust για την επιχειρηματικότητα σε Αττική και Μακεδονία.

Κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του The People’s Trust, ο επικεφαλής του γραφείου της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουρτίδης, σημείωσε πως στη Βόρεια Ελλάδα το 81,82% των εκταμιευμένων κεφαλαίων αφορούσε αρωγές (grants που δεν επιστρέφονται), ενώ 18,18% άτοκα δάνεια. Οι δε επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν ήταν σε ποσοστό 74,24% νεοσύστατες και κατά 25,76% υφιστάμενες. Μάλιστα, το 51,52% των ωφελούμενων στην περιοχή ήταν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιχειρηματιών που υποστηρίχθηκαν ήταν 38 ετών, με τον μεγαλύτερο να είναι 58 χρονών και τον μικρότερο 22. Οι κλάδοι από τους οποίους προήλθαν οι επιχειρήσεις ήταν αυτοί των υπηρεσιών, της εστίασης, της πρωτογενούς παραγωγής, του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και άλλων.

Συνολικά το The People’s Trust δέχθηκε σε Αττική και Μακεδονία 3.620 αιτήσεις στη μέχρι σήμερα λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων από το Trust The Change, ένα πρόγραμμα που αφορούσε τη στήριξη επιχειρήσεων των μικρών Κυκλάδων για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Από τις αιτήσεις αυτές εγκρίθηκαν τελικά 471, συν τρεις που πήραν το πράσινο φως τις τελευταίες ημέρες.

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τα στελέχη του The People’s Trust που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, είναι το γεγονός πως το ποσοστό βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που υποστηρίχθηκαν συνολικά αγγίζει το 93%, κάτι που σημαίνει ότι η πλειονότητά τους προοδεύει, μεγαλώνει και αντιμετωπίζει με επιτυχία τις εκάστοτε κρίσεις. Μάλιστα, μετά από μια μικρή κάμψη στις αιτήσεις κατά τη διάρκεια της διετίας της πανδημίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 διαπιστώνεται δυναμικό comeback με αύξηση των αιτήσεων που ξεπερνά το 30%.

Η αποστολή και τα εργαλεία του The People’s Trust

Το The People’s Trust παρέχει μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ με τη μορφή grant ή άτοκου δανείου και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. mentoring, coaching, networking). Έχει δε ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Το The People's Trust ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 στην Αττική, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2018, αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδρύοντας γραφείο στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας μικρές επιχειρήσεις τόσο στην πόλη όσο και σε κοντινές, όπως Βέροια, Έδεσσα, Πολύκαστρο Κιλκίς κ.α.

Πολύ σημαντικό για τον οργανισμό, εκτός από την προσφορά οικονομικής υποστήριξης, είναι οι δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης που προσφέρει. Αυτές έχουν ως εξής:

-Mentoring, καθώς ο οργανισμός διαθέτει ένα δίκτυο από μέντορες, που βοηθά δωρεάν συμβουλευτικά τους ωφελούμενους επιχειρηματίες του.

-Εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιείται μέσα από δια ζώσης σεμινάρια, αλλά και webinar.

-Δικτύωση, η οποία πραγματοποιείται μέσα από σχετικά events.

-Προώθηση, η οποία περιλαμβάνει τη δημοσίευση αφιερωμάτων, άρθρων και συνεντεύξεων για τις επιχειρήσεις σε συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης.
-Συμβουλευτική ενημέρωση, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε η δημιουργία του podcast «Επιχειρηματικότητα Explained», με σκοπό να δώσει χρήσιμες συμβουλές στον επιχειρηματία που ξεκινάει τώρα το ταξίδι του.

«Το The People’s Trust ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο. Αναζητούσαμε τρόπους για να βοηθήσουμε στο μέτωπο της ανεργίας. Αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός μας και το κάναμε μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας» εξήγησε η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και του The People’s Trust, Εύη Λαζού, η οποία μάλιστα ανέφερε πως ο οργανισμός θέλει να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια πανελλαδικό χαρακτήρα.

«Χωρίς αυτή τη στήριξη θα ήταν σαν να ήμασταν σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα και 100 μέτρα πριν το τέλος να μέναμε χωρίς αέρα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση ενός από τους ωφελούμενους στο σύντομο βίντεο που παρουσίασε ο οργανισμός.