Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
x

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 185% ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε πως «τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση».

«Τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185% στα ραντεβού, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 165%.

Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Τι θα πρέπει να κάνει ένας εμβολιασμένος που έχει νοσήσει στη συνέχεια

Ήδη, έχουν υπάρξει περιστατικά πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νόσησαν μετά. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει μία δόση εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε την αύξηση των ραντεβού στην εισαγωγή των νέων μέτρων και στην αύξηση των κρουσμάτων. «Η πανδημία είναι εδώ, δεν θα φύγει», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια, που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR code.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναμνηστική δόση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στην τρίτη δόση.

Επίσης, τη δυνατότητα να λάβουν την τρίτη εμβολιαστική δόση με το σκεύασμα της Moderna, θα έχουν οι πολίτες από τις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η αναμνηστική δόση θα χορηγείται με την μισή ποσότητα της κανονικής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε πως σημειώθηκε πολύ σημαντική αύξηση τόσο στα ραντεβού για την πρώτη εμβολιαστική δόση όσο και σε αυτά που αφορούν την τρίτη δόση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ