Skip to main content

Θεοχάρης: Με συμφωνία επί πρωτοκόλλων ασφαλείας δεκτοί οι τουρίστες

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης λέει επίσης ότι οι τουρίστες θα γίνονται δεκτοί εφόσον υπάρχει συμφωνία επί πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ως τον τέλειο προορισμό για διακοπές περιγράφει η Daily Telegraph την Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι τη λούζει ο ήλιος, δεν υπάρχει συνωστισμός, είναι διάσημη για τη φιλικότητά της και σχετικά ανέγγιχτη από το κορωνοϊό.

Προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο παρόλα αυτά η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι, ο συντάκτης έχει μιλήσει με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό» για να διασφαλίσει ότι και οι Βρετανοί θα μπορέσουν να επισκεφθούν φέτος τη χώρα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρώτα το Foreign Office θα πρέπει να επιτρέψει τα μη αναγκαία ταξίδια Βρετανών στο εξωτερικό, μετά να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις στην Ευρώπη και τρίτον να υπάρξουν αρκετές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις διατεθειμένες να ανοίξουν υπό τους κανονισμούς που μοιάζουν «ανάθεμα» για την επίτευξη οικονομικού κέρδους.

Ο κ. Θεοχάρης λέει επίσης ότι οι τουρίστες θα γίνονται δεκτοί εφόσον υπάρχει συμφωνία επί πρωτοκόλλων ασφαλείας. «Ελπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει ο υπουργός.

Συμπληρώνει: «Το κατά πόσο οι Βρετανοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο εξαρτάται από τη διάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να συζητήσει και να συμφωνήσει επί πρωτοκόλλων. Αυτό θα χρειαστεί να περιλαμβάνει κάποιου είδους διαγνωστικούς ελέγχους, που θα παρέχονται από τη βρετανική κυβέρνηση ή με κάποια ιδιωτικά μέσα. (...) Αν όχι τον Ιούλιο, τότε ίσως τον Αύγουστο να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τους Βρετανούς ξανά».

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι συζητήσεις με τους Βρετανούς αξιωματούχους δεν έχουν αρχίσει, αλλά διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση των ροών από τη Βρετανία, καθώς η χώρα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Έλληνας tour operator δηλώνει στην Telegraph ότι εν μέσω πανδημίας πιο ήσυχα ελληνικά νησιά με μεγαλύτερες παραλίες θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ταξίδια, ενώ οι ταβέρνες με τα τραπέζια έξω δε θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρει επίσης ότι θα υπάρχουν σε ισχύ μέτρα για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων στην Ελλάδα, π.χ. μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών και λουομένων, προσωπικό που θα φορά γάντια και προστατευτικές στολές και συχνότερο καθαρισμός δωματίων ξενοδοχείων και κοινόχρηστων χώρων.

Συμπλήρωσε πάντως ότι δε θα υπάρχει υποχρέωση για τους τουρίστες να φορούν μάσκες στα ξενοδοχεία και στα θέρετρα, μεταδίδει το skai.gr.

Σημείωσε δε ότι ίσως αυτά τα μέτρα θα χρειαστεί να ισχύσουν για καιρό: «Είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: θα είναι αυτά ο νέος κανόνας ή θα βρούμε κάποια άλλη λύση; Θα λειτουργούμε με υπεύθυνο τρόπο για όσο χρειαστεί, αλλά κάποιες αλλαγές ίσως μείνουν μαζί μας για πάντα. Απλά κοιτάξτε πώς το 9/11 άλλαξε τον τρόπο που ταξιδεύουμε».

Πρόσθεσε ότι πιθανώς κάθε νησί θα έχει διαφορετικές διευθετήσεις σε ισχύ και κάλεσε τους πιο ευπαθείς να φροντίσουν να επιλέξουν νησιά με πιο προηγμένες δομές υγείας.