Skip to main content

Θεοδωρίδου για «Δέλτα»: Θα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι εξέλιξη αυτή ύψωσε το τείχος ανοσίας και «υπολογίζεται ότι πλέον υπερβαίνει το 80%».

«O ιός τρέχει γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, άρα κι εμείς πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας», ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στη μετάλλαξη Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι εξέλιξη αυτή ύψωσε το τείχος ανοσίας και «υπολογίζεται ότι πλέον υπερβαίνει το 80%».

Η ίδια επισήμανε ότι εντός θέρους το «90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», σημειώνοντας ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, «50% μεγαλύτερη από το βρετανικό στέλεχος».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι απάντησε σε αυτή την εξέλιξη είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, «με 2 δόσεις εμβολίων», συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο της Pzizer δίνει ποσοστό προστασίας 96%, ενώ την AstraZeneca 92%. Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες.

Το τείχος ανοσίας πρέπει να ξεπερνά το 80%

Η ειδικός αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Ισραήλ και της Βρετανίας. Δύο κράτη που εφάρμοσαν ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ένα ψηλό ποσοστό ανοσία.

Η εμφάνιση μικρής επιδημικής έξαρσης στο Ισραήλ σε ανεμβολίαστους ενήλικες και αποδεικνύει ότι το 60% της εμβολιαστική κάλυψης δεν είναι αρκετό. Το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία ξεπερνά το 80% με την παραλλαγή Δέλτα, σημειώνει.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.