Skip to main content

Θεοδωρίδου: Το καλοκαίρι επισκιάζεται από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι τα ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορούν να μετατεθούν έαν πέσουν μέσα στις διακοπές.

Ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, προανήγγειλε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

«Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) του κορωνοϊού που επέφερε αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας».

Η καθηγήτρια επισήμανε ότι «είναι νωρίς για να χαρακτηριστεί ήπια» η συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπογραμμίζοντας ότι «τα ανεμβολίαστα άτομα απειλούνται περισσότερο». Συνέστησε δε τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού για την μεγαλύτερη προστασία του καθενός.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Μπορούν τα ραντεβού να αναπροσαρμοστούν, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, καθώς μετά την πρώτη δόση μπορεί η δεύτερη δόση αν πέφτει μέσα στις διακοπές να γίνει η διευκόλυνση της μετάθεσης και για δύο και τρεις εβδομάδες. «Φυσικά πρέπει να τηρούνται τα μέτρα», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη παραλλαγή Δέλτα. Συγκεκριμένα το Pfizer και το Moderna στο 96%, το AstraZeneca στο 92% και το J&J στο 85%.

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των 18 ετών, είπε ότι βάσει μελέτης στις ΗΠΑ η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία λόγω Covid είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθης εποχική γρίπη.