Skip to main content

Για περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλειστεί ραντεβού για το εμβόλιο

Στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ενημέρωσαν σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με το «πράσινο φως» στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών. Στόχος είναι τα εμβόλια να προσφέρουν στην προστασία των παιδιών, καθώς και να τους επιτρέψει να μετέχουν στις δραστηριότητές τους. Επίσης, θα βοηθήσει τον περιορισμό της διασποράς, κυρίως των πλέον ευάλωτων. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Όπως διευκρίνισε, αν και τα παιδιά νοσούν ελαφρά, υπάρχει μικρός κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Στα παιδιά περιλαμβάνονται και όσα έχουν χρόνιο νόσημα ή υποκείμενο νόσημα. Μελέτη από τη Σκωτία για τον κίνδυνο εισαγωγής Covid σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο και αφορούν τεράστιο αριθμό παιδιών, περίπου 752 χιλιάδες. Συμπερασματικά, από τη μελέτη των στοιχείων, βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν τρεις έως έξι φορές λόγω κορωνοϊού εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η μελέτη ζητήθηκε από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την εκτίμηση του κινδύνου.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο για τα παιδιά, εξήγησε ότι περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στους ενήλικες.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός για Covid δεν πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια. «Όχι αναβολές» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικοιωμένοι οι γονείς, ήτοι ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Η χορήγηση τρίτης δόσης, ενισχυτικής, σε άτομα άνω των 18 ετών, δημιούργησε ερωτήματα για τα άτομα μικρότερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 εβδομάδες. Παράλληλα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε εφήβους16-17 ετών έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται ότι θα διατυπώσει συστάσεις.

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα για την παραλλαγή Όμικρον αφορά την ταχύτητα μετάδοσης. Τα νέα με κάποια αισιόδοξη επένδυση είναι τα στοιχεία του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα νοσοκομείων. Παρά τον μικρό αριθμό ασθενών -42 αναφέρονται - οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Κόβιντ. Είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάτι διαφορετικό. Σε επίπεδο κλινικής εμφάνισης, διακρίνονται σταθερά κάποια χαρακτηριστικά: α. το 80% αφορά άτομα κάτω των 50 ετών, β. ότι η νοσηλεία είναι βραχεία (2-8 ημέρες) ενώ η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6% σε σχέση με 17%, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις του ΠΟΥ που καλεί να υπάρξουν νέα δεδομένα. Ακόμη κι αν η μετάλλαξη είναι ηπιότερη της Δέλτα, θα προκύψουν ζητήματα στο θέμα της νοσηλείας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

Ευαίσθητοι είναι και οι άνω των 60, που παροτρύνονται για εμβολιασμό. μελέτες δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αυξάνονται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90% όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα στοιχεία που προκύπτουν από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έχουν κλείσει πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Η προτεραιότητα στον εμβολιασμό αφορά στην πρώτη δόση, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να κάνουν αναμνηστική δόση στο επτάμηνο.

Για τους νοσήσαντες, αντί να δίνεται η δόση στους έξι μήνες μετά τη νόσηση, θα δίνεται στους 3 μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και διπλός εμβολιασμός μετά από 3 ή έξι μήνες. Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι η απάντηση θα δοθεί με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν η τέταρτη δόση να είναι στον χρονο, όπως στον εμβολιασμό της γρίπης. Δηλαδή να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει στον χρόνο ένας επαναληπτικός.