Skip to main content

Θεοδωρίδου: Εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε τους ανεμβολίαστους «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».

Στην ομάδα των ανεμβολίαστων επικεντρώθηκε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε η εμφάνιση της μετάλλαξης έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον, ενώ επισήμανε ότι νεαρά άτομα μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Στις μικρές ηλικίες η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κίνδυνος από τη νόσηση είναι μικρός αλλά υπαρκτός και ότι κύριο χαραλτηριστικό των ηλικιών αυτών είναι η διασπορά.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία», είπε ενώ χαρακτήρισε τους ανεμβολίαστους «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».

Παράλληλα παρέπεμψε σε διεθνή έρευνα όπου προέκυψε ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη βαριά νόσηση και νοσηλεία σε ποσοστό 93% και ότι αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.

Ακόμα συνέστησε προσοχή στους εμβολιασμένους με μία δόση αφού παρέχεται 33% προστασία, ενώ η προστασία που παρέχεται με τη δεύτερη δόση είναι πάνω από 90%.

Παράλληλα η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ένας στους δέκα δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό.

Οι λόγοι μη εμβολιασμών

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενοι στους πολίτες που εμβολιάστηκαν τόνισε ότι στους άνω των 60 υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ζώντες οργανισμοί στα εμβόλια και ότι δεν υπάρχουν νοσήματα για τα οποία απαγορεύεται ο εμβολιασμός.

Επισήμανε δε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αποτελεσματικό φάρμακο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εσφαλμένες αντιλήψεις για τον εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ότι μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες.

Ακόμα σημείωσε ότι υπάρχουν ανεμβολιαστοι υπό των φόβο των παρενεργειών. «Η ζυγαριά γέρνει προς την πιθανότητα της μίας στο εκατομμύριο», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι υπάρχει μια ομάδα που λέει ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και καταλήγοντας μίλησε για τους λεγόμενους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» που υποστηρίζουν ότι θα προστατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων.