Skip to main content

Θεοδωρίδου: Mε πάρα πολύ προσοχή η απόφαση για εμβολιασμό στα παιδιά

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες από όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά. Υπάρχουν μελέτες από τη Pfizer που αναμένουν την έγκρισή τους την επόμενη εβδομάδα για παιδιά 12 ετών μέχρι 15 ετών ενώ αναμένονται και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Ο κίνδυνος από τον ιό για τα παιδιά είναι μικρός διευκρίνισε η πρόεδρος. «Τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μίας χώρας. Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει αποτελεσματικότητα πολύ καλή. Στον Καναδά, στην πόλη με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, αρχίζει ο εμβολιασμός για τα παιδιά 12-15 ετών» υπογράμμισε.

«Στόχος του εμβολίου στα παιδιά είναι η μείωση της διασποράς στην κοινότητα», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες», είπε. Επισήμανε δε ότι πρέπει να ληφθεί με «πάρα πολύ προσοχή η απόφαση για εμβολιασμό στα παιδιά».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε ακόμη και στην αναθεώρηση της σύστασης της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε δύο χώρες.

Στη Βρετανία η σύσταση για εμβολιασμό με τον σκεύασμα της AstraZeneca για την ηλικία άλλαξε και πλέον είναι από 40 ετών άνω, ενώ στη Γερμανία η σύσταση άλλαξε και τώρα σημειώνει ότι ο εμβολιασμός με AstraZenecaσυνιστάται από 18 ετών και άνω.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται υπό μελέτη το «mix & match» των εμβολίων (σ.σ. να γίνει η 2η δόση με άλλο σκεύασμα σε σχέση με αυτό της 1ης), τονίζοντας ωστόσο ότι έως τη στιγμή που θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα, προτείνεται η συνέχιση της 2ης δόσης με το ίδιο σχήμα εμβολίου.