Skip to main content

Εμβολιασμοί: Αντισώματα-εξπρές με την τρίτη δόση - Η «υβριδική ανοσία» η καλύτερη

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης «η ανάπτυξη των αντισωμάτων συμβαίνει γρήγορα, καθώς χρειάζεται μία έως τρεις ημέρες».

«Μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης η ανάπτυξη των αντισωμάτων χρειάζεται μόλις μία με τρεις ημέρες», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τους εμβολιασμένους που έκαναν την 3η δόση, μόλις 6 άτομα από τα 5.000 νόσησαν, ενώ από την ομάδα των ανεμβολίαστων 123 άνθρωποι.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ, για τον εμβολιασμό που είναι «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Η χορήγηση της 3ης δόσης στη χώρα μας έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. «Το FDA έδωσε την έγκριση πριν από 48 ώρες για την 3η δόση», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pfizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μολις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- απαιτούτνται δύο με τρεις ημέρες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αποδεικνύουν ότι και η φυσική ανοσία από μόνη της δεν προστατεύει επαρκώς, ενώ οι μεταλλάξεις αύξησαν τη διασπορά. Νόσος και εμβολιασμός, η υβριδική ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη ανοσία.  H κ. Θεοδωρίδου σημείωσε σε σχέση με την εποχική γρίπη ότι υπάρχει συγκέντρωση πάνω από 900 στελεχών. Η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη και έχουν γίνει 2,3 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων και αναμένονται άλλες 300.000. «Εχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», κατέληξε.

Πρόσθεσε δε ότι στόχος των εμβολίων ήταν η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο και όχι η μείωση της μετάδοσης του ιού. «Μεγάλος αριθμός μελετών αφορά στη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους. Μπορούν να τον μεταδώσουν, λιγότερο συχνά από ανεμβολίαστους και ο κίνδυνος αυξάνει όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι το επίπεδο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή του εμβολιασμένου, επιδρά στην τοπική ανοσία, όπως για παράδειγμα στους βλεννογόνους μύτης, στόματος κλπ και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση εμβολιασμένων.

«Η ανοσία από φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Νόσος και εμβολιασμός θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη προστασία», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τέλος, αναφερόμενη στη γρίπη, δήλωσε ότι υπάρχει συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης, αριθμός υπερδεκαπλάσιος του ρυθμού που είχαμε την περυσινή περίοδο και τα επικρατόντα στελέχη είναι οι: Η3Ν2, η Η1ν1 και ο τύπος Β. «Τα στελέχη είναι κοντά στα προ covid ετών. Φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική. 2,3 εκατ. εμβόλια έχουν γίνει και 300.000 εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί αλλά περιμένουν», κατέληξε.