Skip to main content

Θεοδωρίδου: Μόλις 28 περιπτώσεις θρομβόλυσης σε 17 εκατ. δόσεις της AstraZeneca

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ότι «η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο»,

«Η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο», ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Για τις θρομβώσεις και τον συσχετισμό με το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε, «έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για τον εμβολιασμό σε αυτό το εμβόλιο. Οι αναφορές αυτού του τύπου κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ παραδέχθηκε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Παράλληλα όμως συνεχίζει την έρευνα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι περιπτώσεις θρομβόλυσης είναι μόλις 28 σε 17 εκατ. δόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. «Τον Μάρτιο έγιναν βήματα για διευκρινήσεις πάνω σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα περιστατικά θρομβώσεων ή θρομβοπενίας εκδηλώνεται μετά από 7-14 μέρες από το εμβόλιο και τα συμπτώματα είναι έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία ή κάποια σημάδια στο δέρμα.

Υπογράμμισε δε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται δε διαφέρουν από αυτά στον γενικό πληθυσμό και ούτε αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος θρομβοφιλικός. Σημείωσε ωστόσο ότι απαγορεύεται η χορήγηση ηπαρίνης ή η χορήγηση αιμοπεταλίων.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από 7-14 μέρες από το εμβόλιο και τα συμπτώματα είναι ασυνήθη, έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία.

«Έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διάγνωσή της και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης.  Οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν και αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για τέτοια συμβάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις αλλεργίες, τόνισε η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται να χορηγηθεί το εμβόλιο είναι αν το άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση χωρίς συνδεόμενο αίτιο και έχει χρειαστεί αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

«Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και η εμπειρία μας για τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας έχει αυξηθεί. Κοινή παρατήρηση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για θέμα αλλεργιών και οι γιατροί που διενεργούν τους εμβολιασμούς έχουν αυξημένη διστακτικότητα. Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μη συνδεόμενο με αίτιο και έχει χρειαστεί αντιμετώπιση σε νοσοκομείο. Υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.