Skip to main content

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν τα παιδιά - Αποτελούν δεξαμενή νέων μεταλλάξεων

«Υπάρχει ένα ρεζερβουάρ για τον ιό σε παιδιά και εφήβους που μπορεί να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Το ιικό φορτίο στα παιδιά είναι εξαιρετικά υψηλό και κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτό των ενηλίκων σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια σημειώσε, μάλιστα, πως λόγω αυτού τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελεούν ένα ρεζερβουάρ που ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά και εφήβους στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα «ο ιός που βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός», καθώς επίσης «το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλά, ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών». Ως εκ τούτου, τόνισε ότι υπάρχει ένα ρεζερβουάρ για τον ιό σε παιδιά και εφήβους που μπορεί να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως η χορήγηση μετά νόσησης μίας δόσης εμβολίου, η υβριδική ανοσία είναι πολύ αποτελεσματική, σε σχέση με τη φυσική ανοσία.

Η ίδια αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή στο φαινόμενο που κάποιος νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται, λέγοντας ότι «είναι πολύ αποτελεσματική, σε σχέση με τη φυσική ανοσία, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων, που αντιμετωπίζει μεταλλάξεις και άλλος κορωνοϊούς». Υπογράμμισε δε ότι η ισχυρή ανοσία παρέχεται κυρίως λόγω των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται και έτσι παρέχεται «ισχυρή ομπρέλα προστασίας στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται».

Πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει από μόνη της η φυσική ανοσία, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν δύομιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης από τους εμβολιασθέντες.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη  νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται.

 Η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθετανται στοιχεία για τους ευάλωτους».