Skip to main content

Θεοδωρίδου: Σε σύνολο 346.000 δόσεων AstraZeneca ένα πιθανό επεισόδιο θρόμβωσης

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στις περιπτώσεις που μπορεί να παρουσιαστεί θρόμβωση

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

«Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα», ανέφερε.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση. «Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία», κατέληξε.