Skip to main content

Εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού ταυτόχρονα, ακόμη και την ίδια μέρα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επισήμανε στην ενημέρωση ότι μπορεί να γίνει παράλληλος εμβολιασμό για κορωνοϊό, γρίπη και πνευμονιόκοκκο

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Εμβόλιο της γρίπης

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου στις 30 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου για τον ιό της γρίπης, επισημαίνοντας πως υπάρχει ανησυχία για την αλληλεπίδραση της γρίπης και της Covid. H ίδια ανέφερε πως πέρυσι με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού δεν κατεγράφησαν πολλά περιστατικά, ενώ σημείωσε πως το εμβόλιο για τη γρίπη κάθε χρόνο είναι διαφορετικό εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού. «Φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα είναι τετραδύναμα εμβόλια».

Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως όλοι οι φορείς τονίζουν πως το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού ή του πνευμονιόκοκκου.

Όπως εξήγησε, συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται. Το CDC και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορωνοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια.

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Υπάρχουν οι ομάδες κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν, ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από την γρίπη:
-Ηλικίες άνω των 60 ετών
-Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών
-Ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
-Μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η έγκυος και το κύημα και το νεογνό με τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
-Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά.
-Παιδιά που παίρνουν θεραπεία με ασπιρίνη
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
-Κλειστοί πληθυσμοί, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε γενική άσκηση και κέντρα διανομής προσφύγων.
-Άστεγοι και κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμούς.

Άτομα ασυμπτωματικά θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά εάν είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ συμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους.

Αναφερόμενη στον ιό της γρίπης και την Covid, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι διαφορετικές λοιμώξεις και το ένα εμβόλιο δεν καλύπτει το άλλο.