Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: ΑΣΦΑΛΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ JOHNSON & JOHNSON

Στα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson αλλά και για τον εμβολιασμό των εγκύων μίλησε κατά την ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου.

Στα δεδομένα της πανδημίας και στις εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών ανά την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό. Τόνισε, δε, ιδιαίτερα το πλεονέκτημα που διακρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν είναι άλλο ότι γίνεται σε μία δόση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σύμφωνα με δείγμα μεγαλύτερο των 90.000 εγκύων από τις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός στις γυναίκες που κυοφορούν δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα:

«Το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή του Johnson & Johnson.

Ο λόγος που αναφέρεται και στον FDA και CDC, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων γυναικών 18 έως 65 ετών, σε σύνολο έξι εκατ. δόσεων. Η διακοπή, όπως αναφέρθηκε, έγινε για να ενημερωθούν σωστά και να ετοιμαστούν οι δομές.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και στηρίζεται σε γνωστή τεχνολογία.

Είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μία δόση. Μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο.

Η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις. Θα πρπεπει λοιπόν να περιμένουμε λίγες ημέρες, για να αποφανθούν οι Οργανισμοί».

«Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις είναι σημαντική», είπε.

«Η διαλεύκανση θα βοηθήσει στην εμπιστοσύνη της ασφάλειας των εμβολίων, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρα: Υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης που δίνει τη δυνατότητα έγκυρης πρόγνωσης για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ας ελπίσουμε και ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες», υπογράμμισε η ίδια.

Για τις εγκύους

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εγκύων, είπε:

«Η αρχική θέση για τον εμβολιασμό των εγκύων ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο και να την οδηγήσει σε επιβάρυνση του οργανισμού της και του εμβρύου, σε δεύτερη φάση βγήκε η οδηγία να γίνεται το εμβόλιο, αν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο. Τα νέα δεδομένα βγήκαν από τις ΗΠΑ, σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 περιπτώσεις, στις οποίες δεν εμφανίστηκε καμία επιπλοκή».

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ