Skip to main content

Θεοδωρικάκος: Στην παραβατικότητα παιδιών, πάντα να υπάρχει η λογική δεύτερης ευκαιρίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε σε ερώτηση για την αύξηση της παιδικής παραβατικότητας στη διάρκεια της πανδημίας

«Όταν μιλάει κανείς για παραβατικότητα νέων παιδιών, πάντα πρέπει να υπάρχει η λογική της δεύτερης ευκαιρίας», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για την παιδική παραβατικότητα και την αύξησή της, ιδίως την περίοδο της καραντίνας.

Η παραβατικότητα ανήλικων παιδιών, πολλές φορές ανήλικων μαθητών σχολείων, συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες και συνεπώς η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να συνδέεται με την αξιοποίηση όλων των παραγόντων, όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν η οικογένεια, οι παρέες των φίλων, το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί, οι σχέσεις ενός παιδιού με τους δασκάλους και τους καθηγητές και η ανάπτυξη του διαδικτύου. «Πολλές φορές η παραβατικότητα συνδέεται με την ένταξη σε οπαδικές δραστηριότητες, με την έννοια του χουλιγκανισμού. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την έκταση του προβλήματος, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το 2019 είχαμε 261 ανήλικους δράστες παραβατικών ενεργειών, το 2020 είχαμε 1.370 και το 2021, τα πρώτα δύο τετράμηνα, έχουμε 877. Τα βασικά αδικήματα για τα οποία αναπτύχθηκε η παραβατική συμπεριφορά αφορούν, σε συντριπτικό βαθμό, ληστείες, κλοπές, ναρκωτικά και περιπτώσεις ξυλοδαρμών», επεσήμανε και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συλλήψεις αφορούν κυρίως σε αλλοδαπούς ανήλικους.

Στην ΕΛΑΣ υπάρχουν δύο υποδιευθύνσεις, στη ΓΑΔΑ και στη Θεσσαλονίκη, που ασχολούνται ειδικά με το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων, υποστήριξε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν γραφεία αντιμετώπισης της παραβατικότητας ανηλίκων και η κεντρική λογική είναι, σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των σχολείων, η ήπια αστυνόμευση αποκλειστικά σε συνεργασία με γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. «Όταν μιλάει κανείς για παραβατικότητα νέων παιδιών, πάντα πρέπει να υπάρχει η λογική της δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ανέφερε ότι «δεν μπορεί να συντρίψει κανείς ένα παιδί 15, 16, 17 ετών, ακόμα και για παραβατικές συμπεριφορές πάρα πολύ σοβαρές. Πρέπει να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Άρα, η αστυνομία είναι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα για θέματα που αφορούν τη βία μέσα στο σχολείο». Όπως σημείωσε, ο δάσκαλος, ο καθηγητής και ο γονέας πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του μπούλινγκ μέσα στο σχολείο και η αστυνομία θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε καλέσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει τη Βουλή πώς το υπουργείο βλέπει το φαινόμενο της έξαρσης της εφηβικής παραβατικότητας και ποια μέτρα σχεδιάζει, για την αντιμετώπισή του, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και άλλων υπουργείων. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για επαναλαμβανόμενες βίαιες συμπεριφορές και εγκληματικές ενέργειες από συμμορίες ανηλίκων. «Συχνές συλλήψεις μαθητών με συμμετοχή σε συμμορίες, βίαιες συμπλοκές, ληστείες ακόμα και συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών, επιβεβαιώνουν την έξαρση του φαινομένου. Αυτό προκαλεί ανησυχία όχι μόνο σε γονείς αλλά στο σύνολο της κοινωνίας», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τα οποία, το 2021, 218 ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και 211 ληστεύθηκαν από μέλη τέτοιων ομάδων που έχουν συμπεριφορές συμμορίας και δυστυχώς απαρτίζονται από νέα παιδιά. «Αυτά τα φαινόμενα είναι κοντά μας, είναι στις πλατείες, στους δρόμους που τα παιδιά μας διασκεδάζουν, συναντούν τους φίλους τους και περνάνε τις ώρες της σχόλης τους. Σήμερα, στην Αττική δρουν 25 συμμορίες», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην περίοδο της καραντίνας σημειώθηκε αύξηση 10% σε βίαιες συμπεριφορές και 30% στην εφηβική παραβατικότητα, σε σύγκριση με το 2019.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, ότι είναι μία πολύ λεπτή υπόθεση να συλλαμβάνεις έναν ανήλικο για μία αφαίρεση κινητού, που όμως ποινικά είναι ληστεία και αμαυρώνει το ποινικό μητρώο αυτών των παιδιών, γι' αυτό χρειάζεται λεπτή προσέγγιση, και συνεπώς είναι καίριας σημασίας ο ρόλος του εκπαιδευτικού και της οικογένειας. Ο βουλευτής της ΝΔ συμφώνησε πως πρέπει να έχουν αυτά τα παιδιά μία δεύτερη ευκαιρία αλλά, σημείωσε ότι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε, επίσης, ότι μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσε πως η αστυνομία, με τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος, οφείλει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει προληπτικά σε κάθε περίπτωση όπου χρειάζεται. Συμπλήρωσε, δε, πως σε όλες τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν συμπλοκές συμμοριών ή ομαδοποιήσεων ανηλίκων, η ΕΛΑΣ έχει επέμβει. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο, όπως είπε, να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες διαλόγου, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπαιδευτικών, γονέων, παιδιών που έχουν πέσει θύματα και παιδιών που έχουν υπάρξει δράστες. Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.