Skip to main content

«Θεών-Νίκη»: Το πρώτο flipbook που παντρεύει ποίηση - φωτογραφία είναι ωδή στη Θεσσαλονίκη

Με 7 ποιήματα πλάι σε 7 φωτογραφίες, το πρωτότυπο flipbook συνθέτει ύμνο για την πόλη και δείχνει τα βήματα μιας αποκαλυπτικής περιήγησης σε αυτήν

«Ξημέρωνε σαν έφτασες. Ολονύκτιο το ταξίδι σου. Αν και χρόνια διαβείς μακριά, η ελληνική σου καρδιά στιγμή δεν ξεθώριασε».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει ένα διαφορετικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, με οδηγό το πρώτο flipbook, το «Θεών-Νίκη», έναν φόρο τιμής στην πόλη και ξεναγούς δύο φίλους που αγαπούν αυτήν αλλά και τους ανθρώπους της.

Το έργο που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο flipbook επιβεβαιώνει το ποσό θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει η αγάπη και το μεράκι για δύο τέχνες -την ποίηση και τη φωτογραφία εν προκειμένω- από τα χέρια δύο ερασιτεχνών, δύο ατόμων που δηλώνουν λάτρεις της τέχνης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι δύο άνθρωποι, ο κ. Αθανάσιος Γάκης και ο κ. Ευθύμιος Κουρτίδης αναδεικνύουν την πόλη που αγάπησαν και αγαπούν μέσα από επτά ποιήματα συνοδευόμενα από αντίστοιχες φωτογραφίες συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο έργο που γεννά στον εκάστοτε αναγνώστη συναισθήματα, μνήμες, αλλά κυρίως επιθυμία να κάνει μια βόλτα στην πόλη, εντός και εκτός των βυζαντινών τειχών.

Ένα flip book είναι ένα φυλλάδιο με μια σειρά εικόνων που πολύ σταδιακά αλλάζουν από τη μια σελίδα στην άλλη, έτσι ώστε όταν οι σελίδες προβάλλονται διαδοχικά οι εικόνες φαίνεται να ζωντανεύουν προσομοιώνοντας κίνηση ή κάποια άλλη αλλαγή.

Με επτά ποιήματα πλάι σε άλλες επτά φωτογραφίες το flipbook συνθέτει έναν ύμνο για τη Θεσσαλονίκη και δείχνει τα βήματα μιας περιήγησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στα τρία πρώτα ποιήματα oι αναγνώστες περιηγούνται στη γειτονιά της Άνω Πόλης και των Κάστρων με τρόπο γλαφυρό και ρομαντικό.

Πρώτη στάση, πού αλλού, στην Άνω Πόλη η παλιά οθωμανική συνοικία της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η μοναδική που γλύτωσε από την ισοπεδωτική φωτιά του 1917. Ο αναγνώστης θα πάρει το εισιτήριό του από τα Κάστρα, εκεί που «απλώνεται μποστά του η Νύφη πολύφερνη». Ο ποιητής επιθυμεί να συμπεριλάβει σημεία-σταθμούς της πόλης και να δημιουργήσει νοσταλγικές εικόνες. Και με αυτόν τον τρόπο, «ξεκινάει το πιο όμορφο ταξίδι». Στη συνέχεια, σειρά παίρνει το Πυροβολείο, το σημείο όπου η πόλη ολόκληρη απλώνεται μπροστά του και στέκεται ενεός μπροστά στον ορίζοντα. Το τρίτο ποίημα φέρνει τον αναγνώστη σε μία στιγμή περισυλλογής, δίπλα στα κάστρα, κατάλληλο σημείο για ανάγνωση ενός βιβλίου.


Αμέσως μετά έρχεται η ώρα ο αναγνώστης να κατηφορίσει προς την πλατεία Αριστοτέλους και να γίνει μάρτυρας της προοπτικής συνέχειας του άξονα από τον Όλυμπο στην Άνω Πόλη. Να δει με τα μάτια του τη μνημειακή λεωφόρο, το πολύτιμο πολιτισμικό αγαθό που αποτελεί τον σημαντικότερο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης.

Και ήρθε η ώρα για μία βόλτα σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία, για μία «λοξή ματιά στο λιμάνι».

Το flipbook ολοκληρώνεται με μία υπόσχεση, με μία καλά κρυμμένη νοσταλγία. Άλλωστε, ο αναγνώστης το ξέρει πως θα ξαναέρθει στην πόλη.

Δείτε εδώ το flipbook

Όπως αναφέρει στη Voria.gr o κ. Γάκης, ο ποιητής, «η έλξη της πόλης είναι αξεπέραστη και αυτό έπρεπε να αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο». Για τον λόγο αυτόν και ανέλαβε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη, τον κ. Ευθύμιο Κουρτίδη, αυτή τη δημιουργία. Ο κ. Γάκης είναι καθηγητής Ιστορίας στο Α΄ Λύκειο Πυλαίας και ασχολείται πιο οργανωμένα με τη συγγραφή ποίησης. Η «Θεών-Νίκη» είναι, ωστόσο, η πρώτη απόπειρα να συνδυαστεί κάποιο ποίημά του με αντίστοιχη φωτογραφία. Το αποτέλεσμα φαίνεται να τον ικανοποιεί αρκετά και ανυπομονεί να το αγαπήσει και ο κόσμος.

Ο ίδιος ασχολείται με την ποίηση αρκετά χρόνια και, μάλιστα, έχει κερδίσει και 15 περίπου βραβεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Όμως, αναφορικά με το συγκεκριμένο flipbook, για το οποίο, μάλιστα, χρειάστηκε περίπου ένα τρίμηνο για να το ολοκληρώσει, ο κ. Γάκης το χαρακτηρίζει σαν ένα εγχείρημα που έπρεπε να γίνει, σαν κάτι μέσα του να το ζητούσε.

Ο ερασιτέχνης ποιητής σημειώνει πως προτιμάει να μην αποτυπώνει έντονα στο χαρτί τις επιρροές του. «Δεν μου αρέσουν οι επιρροές, προτιμώ να ακολουθώ μία δικιά μου τεχνοτροπία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Γάκη η ολοκλήρωση του έργου τον γέμισε με περηφάνια. Ήταν ένα προσωπικό του στοίχημα το οποίο κατάφερε να ολοκληρώσει. Άλλωστε, σκοπός των δύο φίλων ήταν να αναδείξουν την ιστορία της πόλης, με τα βυζαντινά και τα χριστιανικά της σημεία. «Η Θεσσαλονίκη από την  αρχαιότητα έως σήμερα έχει καταφέρει να κρατήσει ζωντανό τον χαρακτήρα και τη ζωντάνια της και αυτό είναι ενδιαφέρον να φανεί».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γάκης, υπάρχει η σκέψη να έρθουν σε επαφή με τον δήμο Θεσσαλονίκης είτε με κάποιον φορέα ούτως ώστε το flipbook να χρησιμεύει σαν τουριστικό υλικό που θα παρουσιάζει στους επισκέπτες τα σημεία κατατεθέντα της Θεσσαλονίκης.