Skip to main content

Θεραπευτική τέχνη, Photobiennale και VR στο πρόγραμμα MOMus το 2020

Ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκθέσεις, φεστιβάλ αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους ανακοίνωσε σήμερα το MOMus.

Εκθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο, ημερίδες, συνέδρια, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις για οικογένειες και παιδιά, χρήση νέων τεχνολογιών, Photobiennale έως και θεραπευτικές ξεναγήσεις συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του MOMus - του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης για το 2020.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, η Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια του MOMus αναφέρθηκε στην έκθεση που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με θέμα την ουτοπία. Όπως σημείωσε η ίδια, μέσα από έργα της συλλογής Κωστάκη θα εκφραστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ του λόγου και της τέχνης ενώ η ουτοπία μπορεί να είναι επιστημονική, αρχιτεκτονική ή και κοινωνική. Στο ίδιο μουσείο θα φιλοξενηθεί και έκθεση με έργα του Ιβάν Κλιούν, επίσης καλλιτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας, καθώς το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης μπορεί υπερήφανα να δηλώσει πως είναι το μουσείο με τα περισσότερα έργα του καλλιτέχνη.

Όπως επισήμανε ακόμα η κ. Τσαντσάνογλου, ο οργανισμός θα δώσει φέτος έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινώντας μάλιστα έναν κύκλο μαθημάτων για μοντερνισμό και πρωτοπορία ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα φιλοξενήσει δύο υποτρόφους που θα μελετήσουν τα αρχεία του μουσείου προκειμένου να κυκλοφορήσει η πρώτη επιστημονική έκδοση για το μουσείο. Παράλληλα, φέτος, θα κυκλοφορήσει και η πρώτη έκδοση για τη ρωσική πρωτοπορία που θα απευθύνεται σε παιδιά.

Η λέξη «συνύπαρξη» θα είναι αυτή που θα ενώσει τις εκθέσεις και τις πρωτοβουλίες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Όπως τόνισε η Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η θεματική αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία και ήρθε μετά από έναν χρόνο προκλήσεων, δυσκολιών και έμπνευσης που έφερε η προσπάθεια σύστασης του μητροπολιτικού οργανισμού. Ανάμεσα στις πολλές δράσεις του μουσείου για φέτος, η κ. Τσιάρα ξεχώρισε το πρόγραμμα MIND'S EYE το οποίο ξεκινάει τον Μάρτιο και θα προσπαθήσει να κάνει την τέχνη πιο προσβάσιμη σε ανθρώπους που δεν έχουν οπτική επαφή μαζί της. Η ίδια αναφέρθηκε και σε μια πολυδιάσταση δράση με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», η οποία θα αντανακλά όλες τις μεταβάσεις και δυσκολίες που πέρασε η σύγχρονη ελληνική τέχνη την τελευταία δεκαετία. «Αυτή η δεκαετία άλλαξε τα πάντα. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έγιναν παράδειγμα και πείραμα αυτών των αλλαγών», τόνισε η ίδια.

Για το Μουσείο Φωτογραφίας, το μεγάλο γεγονός της φετινής χρονιάς δεν θα είναι άλλο από την Photobiennale. «Είναι η χαρά της φωτογραφίας και η γιορτή της φωτογραφίας», είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Κοκορότσκου, αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προαναγγέλοντας ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που θα αφορά τόσο τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη φωτογραφία όσο και αυτούς που αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας. Παράλληλα, το μουσείο θα φιλοξενήσει τα έργα ενός από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους του 21ου αιώνα, του Ρότζερ Μπάλεν. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο φωτογραφία για ενήλικες το οποίο θα διεξάγει μια ψυχολόγος. Επίσης, θα γίνει και ένα masterclass με τον Claudio Perres, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύτροπα τη φωτογραφία ντοκουμέντο ενάντια στη βία της Χιλιανής δικτατορίας.

Τέλος, το παζλ του προγράμματος ολοκληρώνει το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Θούλη Μισιρλόγλου αναφέρθηκε πρώτα στις δύο εκθέσεις που προέρχονται από τα εργαστήρια που υλοποιήθηκε με τους κρατουμένους στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών (Honorable Degenerates) και με προσκεκλημένους καλλιτέχνες (Inspire Project). «Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων αυτών έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τελικά φαίνεται ότι η τέχνη είναι αυτό το εργαλείο που φτιάχνει μια καινούργια γλώσσα μέσα στη γλώσσα ειδικά όταν δεν μπορούν να ειπωθούν τα πράγματα με τη συμβατική γλώσσα». Όπως τόνισε η ίδια, στο Κέντρο οι δράσεις θα έχουν έναν φεστιβαλικό χαρακτήρα καθώς τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ « Off Borders» και τον Ιούνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικής Μουσικής τα οποία συνδυάζουν ήχο, εικόνα και χορό. Η χρονιά θα τελειώσει με την έκθεση «Φετίχ και Σώμα: Αντικείμενα πόθους και λαγνείας της μετα-ψηφιακής κουλτούρας». Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία VR ως εργαλείο πρόσληψης έργων τέχνης.

Τέλος, το MOMus σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα τακτικών επισκέψεων/ειδικών ξεναγήσεων στις εκθέσεις που θα έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα. Συνταγογράφηση τέχνης», όπως σημείωσε εύστοχα ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού, Ανδρέας Τάκης.

Ο κ. Τάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των διαγωνισμών για την προκήρυξη διευθυντών, το οποίο παραδέχθηκε πως έχει αργήσει, ωστόσο διευκρίνισε ότι σε άμεσο χρόνο ο οργανισμός θα προχωρήσει σε προκηρύξεις διαγωνισμών καθώς και στην περάτωση του κανονισμού λειτουργίας.