Skip to main content

Θερμαϊκός: 21 πατίνια έβγαλαν οι δύτες - Και μηχανάκια στη θάλασσα

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης πατινιών από τον Θερμαϊκό - Μηχανάκια και ποδήλατα βρέθηκαν στη θάλασσα - Συνεργασία με ΑΠΘ για υποβρύχιο όχημα.

Συνολικά 21 ηλεκτρικά πατίνια έβγαλαν από τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου οι δύτες που βούτηξαν σήμερα στο πλαίσιο της επιχείρησης καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής που έχει ξεκινήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η δράση υλοποιήθηκε από το ύψος του Λευκού Πύργου μέχρι το Μακεδονία Παλλάς και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Σωκράτη Δημητριάδη, τα περισσότερα πατίνια ήταν σε άθλια κατάσταση και μύριζαν άσχημα, καθώς είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν τα υγρά από τη μπαταρία τους. «Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», επεσήμανε μιλώντας στη Voria.gr, «γιατί τα υγρά της μπαταρίας προκαλούν τεράστια μόλυνση στη θάλασσα». «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Απορώ πως γίνεται κάποιος να μην έχει στοιχειώδεις γνώσεις, ώστε να αντιληφθεί πως προκαλεί ένα πολύ μεγάλο οικολογικό πρόβλημα» πρόσθεσε.



Η επιχείρηση καθαρισμού έληξε σήμερα, λόγω της κόπωσης των αρμόδιων συνεργείων από το όλο εγχείρημα και του καιρού που δεν επιτρέπει την καλή ορατότητα μέσα στα νερά, ενώ ο δήμος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τη δημοτική αστυνομία για όσους παρατούν τα πατίνια κατά μήκος της παραλίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, θα υπάρξει συνεννόηση με τις αρμόδιες εταιρείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρίψης αλλά και της αυθαίρετης εναπόθεσης των πατινιών, ενώ θα δρομολογηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν αντίτιμο για τον δημόσιο χώρο που χρησιμοποιούν.



Σκούτερ, ποδήλατα και βαλίτσες στον Θερμαϊκό

Πέραν των ηλεκτρικών πατινιών, που όπως εκτίμησε ο κ. Δημητριάδης, υπάρχουν ακόμη δεκάδες στον Θερμαϊκό Κόλπο, οι δύτες βρήκαν στη θάλασσα σκουτεράκια, ποδήλατα και βαλίτσες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος πρόκειται να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα προσφέρει ειδικό τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα για να εντοπιστούν ακριβώς μέσω GPS τα στίγματα από τα ογκώδη αντικείμενα και να επιχειρήσει στη συνέχεια ο δήμος στοχευμένα για την ανάσυρσή τους.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το ΑΠΘ για να δούμε πότε βολεύει να εντοπίσουμε τα στίγματα και να ανασύρουμε τα σκουπίδια με σκάφος» σημείωσε ο αντιδήμαρχος.