Skip to main content

Θέρμη: Στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης το σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος 2022

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση του δήμου Θέρμης καθώς και μερικά από τα σημαντικότερα προς υλοποίηση έργα.

Συνεδρίασε χθες το απόγευμα η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Θέρμης, υπό την προεδρία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνου Τιτέλη, με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2022.

Η συνεδρίαση έγινε με φυσική παρουσία στο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Σινέ Θερμαΐς», με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Τη συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Γαντάς ο οποίος ανέπτυξε τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση του δήμου, παραθέτοντας ενδεικτικά και ορισμένα από τα σημαντικότερα προς υλοποίηση έργα.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης), αγροτικής οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις σε όλους τους οικισμούς, κατασκευή παιδικού σταθμού στη Νέα Ραιδεστό, κατασκευή μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου στον Τρίλοφο, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κ.ο.κ. Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στο προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες, να δημοπρατήσουν και να επιβλέψουν την κατασκευή των έργων.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η κατάρτιση του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος για το 2022 έγινε με βάση τη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση δίνοντας προτεραιότητα σε έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από διάφορα προγράμματα, ώστε ο δήμος να αντλήσει όσους περισσότερους πόρους μπορεί. Σημείωσε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η Αυτοδιοίκηση έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή της και είναι πρόκληση για το δήμο να καταφέρει να υλοποιήσει όσα έργα έχει προτείνει προς ένταξη και χρηματοδότηση από τα διάφορα προγράμματα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο δήμος Θέρμης είναι από τους ελάχιστους πανελλαδικά που κατέθεσαν προτάσεις για χρηματοδότηση σε όλες τις προκηρύξεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

«Καλύψαμε όλο το πλαφόν των 18 εκατ. ευρώ που δικαιούμασταν βάσει πληθυσμού και επιπλέον, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε άλλα πέντε με έξι εκατομμύρια για έργα που αφορούν ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων, προσεισμικό έλεγχο κτηρίων, κυρίως σχολείων, καθώς και το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2021’».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε παράλληλα, ότι στον δήμο Θέρμης θα γίνουν πολλά ακόμη σημαντικά έργα για τα οποία ο δήμος ήταν εκείνος ο οποίος ετοίμασε τις μελέτες αλλά θα τα υλοποιήσουν άλλοι φορές. Ανέφερε ενδεικτικά τα υποέργα τα οποία εκτελούνται στο πλαίσιο της εργολαβίας κατασκευής του δρόμου Θέρμη – Γαλάτιστα από την Εγνατία Οδό Α.Ε. (τέσσερις κόμβοι, δύο σε Βασιλικά και από ένας σε Σουρωτή και Περιστερά, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στη Νέα Ραιδεστό, δίκτυο ύδρευσης Βασιλικών), το έργο διευθέτησης του ρέματος Θέρμης – Τριαδίου, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ το οποίο θα υλοποιήσει το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Επισήμανε, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των έργων τα οποία κατασκευάζει ο δήμος Θέρμης, προϋπολογισμού περίπου τριάντα εκατομμυρίων ευρώ δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος το οποίο συζητήθηκε χθες στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς υλοποιούνται από την ΔΕΥΑΘ. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς του δήμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, τέλος, ότι ο δήμος προετοιμάζει μελέτες και για άλλα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του δήμου, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού κ.λπ. τα οποία θα επιδιώξει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχαν μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (εκπρόσωποι φορέων και πολίτες), αντιδήμαρχοι, δημοτική σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Τσιφτελίδου κ.ά.