Skip to main content

Thess Intec: Με ενοίκιο το 0,75% του τζίρου η παραχώρηση των 760 στρεμμάτων

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και οι πρόεδροι εξουσιοδοτήθηκαν για να υπογράψουν τη συμφωνία παραχώρησης της έκτασης στο Thess Intec για 99 χρόνια.

Ολοκληρώνεται τυπικά την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τι πρώτες ημέρες του νέου έτους η μεταβίβαση από την «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» στην «Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess-Intec AE» του ακινήτου που προορίζεται για τη δημιουργία Τεχνολογικού πάρκου 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έκταση 760.807 τετρ. μέτρων, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, σε ένα προνομιακό σημείο δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και πάνω στη θάλασσα. Όπως ανακοινώθηκε, τη Δευτέρα στην ΕΑΝΕΠ οι δύο πλευρές συμφώνησαν και οι δύο πρόεδροι Κυριάκος Λουφάκης (ΑΖΚ) και Νίκος Ευθυμιάδης (Thess Intec) εξουσιοδοτήθηκαν για να υπογράψουν τη συμφωνία παραχώρησης για 99 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η παραχώρηση της έκτασης στο Thess Intec καθυστέρησε πολύ, εάν σκεφτεί κανείς ότι η σχετική κυβερνητική απόφαση και η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2019. Χρειάστηκαν, δηλαδή, 16 μήνες για να «μετακινηθεί» μία έκταση από τα αζήτητα του ΤΑΙΠΕΔ στην ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών –εννοείται άνευ τιμήματος- και από εκεί να δοθεί στην ΑΖΚ ΑΕ, της οποία το ΥΠΟΙΚ είναι ο ένας και μοναδικός μέτοχος –επίσης άνευ τιμήματος.

Το πιο δύσκολο –θεωρητικά τουλάχιστον- κομμάτι ήταν η τελική φάση, δηλαδή η παραχώρηση από την ΑΖΚ ΑΕ, μία εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, στην ΕΑΝΕΠ Thess-Intec, μία εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία έχουν ιδιώτες – φορείς και επιχειρήσεις. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πρόκειται για παραχώρηση ενός αιώνα μείον ένα έτος, στην ουσία πρόκειται για παραχώρηση επ’ αορίστω, που δεν ονομάζεται πώληση επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αντίτιμο. Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το –έστω μελλοντικό, έστω τύποις- μίσθωμα που έπρεπε να υπάρχει. Τελικά ΑΖΚ και ΑΕΝΕΠ κατέληξαν στη λύση του εδαφονομίου, δηλαδή ενός ποσοστού επί των μελλοντικών εισπράξεων της ΑΕΝΕΠ από ενοικιάσεις κτηρίων ή οικοπέδων σε εταιρείες που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στο Thess Intec.

Τη σοβαρή διαφωνία που υπήρξε για τον καθορισμό του ύψους του εδαφονομίου –η ΑΖΚ ΑΕ αξίωνε 10%, ποσοστό που απέρριπτε η ΕΝΑΕΠ- έλυσε με τροπολογία στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεως, δια χειρός του αρμοδίου υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογία Χρίστου Δήμα, (άρθρο 18 Ν. 4690/2020, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 Ν. 4753/2020). Σύμφωνα με τη ρύθμιση το εδαφονόμιο υπέρ ΑΖΚ ορίζεται σε ποσοστό 0,75%, επί των ετησίων μισθωμάτων που θα καταβάλουν στην ΑΕΝΕΠ μακροχρόνιοι εκμισθωτές, που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στο Thess – Intec.

Επί της ουσίας, δηλαδή, πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση προκειμένου να προχωρήσει το έργο και μόνο στο μέλλον θα φανεί εάν η εξαιρετικά γενναιόδωρη χειρονομία του ελληνικού κράτους θα πιάσει τον τόπο που σήμερα φαντάζεται –και επιδιώκει- η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ. Αυτή η επιδίωξη σκιαγραφείται επισήμως ως ακολούθως: «Το υπό ίδρυση Τεχνολογικό Πάρκο προορίζεται να αποτελέσει την περιοχή εντός της οποίας εγκαθίστανται οργανισμοί, φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων δημιουργείται ένα πεδίο διαρκούς συνέργειας και συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, σε τομείς που αφορούν την ελληνική οικονομία και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους με την ενσωμάτωσή τους σε παραγόμενα αγαθά ή υπηρεσίες, από υφιστάμενες ή ιδρυόμενες καινοτόμους επιχειρήσεις».