Skip to main content

Ακίνητα: Καμαρούλα μια… σταλιά με ενοίκιο 1.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Εξωφρενικές σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές για μικρά διαμερίσματα 30 έως 40 τμ – Τι ζητούν κάποιοι ιδιοκτήτες, τι προσφέρουν τα ακίνητα τους.

Μπορεί η ακρίβεια να έχει χτυπήσει κόκκινο, να τρομάζει ακόμη και η… επαφή με τον φάκελο που αποστέλλουν οι πάροχοι της ενέργειας, ο μήνας για τα περισσότερα νοικοκυριά να βγαίνει κακήν κακώς με πολλές πιέσεις και στερήσεις, ειδικά τις τελευταίες του ημέρες, ωστόσο δεν λείπουν και περιπτώσεις κάποιων λίγων ιδιοκτητών πολύ μικρών διαμερισμάτων που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την περιρρέουσα κατάσταση.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός πως υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή του τμ στο ιστορικό κέντρο εκτοξεύεται, βάσει των απαιτήσεων των ιδιοκτητών, ακόμη και στα 28 ευρώ (!).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαμερίσματος, μόλις 36 τμ, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή, «πολυτελούς κατασκευής», με θέα, όπως αναφέρεται στη σχετική προωθητική αγγελία, που βρίσκεται στον 7o όροφο, οικοδομής του 1970 και νοικιάζεται προς 1.000 ευρώ, ήτοι 28 ευρώ το τμ(!). Το ακίνητο προσφέρεται επιπλωμένο κι εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές, ενώ διατίθεται μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση έως 3 μήνες. Στη δε τιμή του ενοικίου περιλαμβάνονται, όπως αναφέρεται στην αγγελία, και όλοι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.

Αναμφίβολα το παραπάνω ακίνητο αποτελεί μια …ακραία περίπτωση ωστόσο δεν λείπουν ακίνητα αντίστοιχων τμ ή κατά τι μεγαλύτερα που νοικιάζονται πάνω από 600 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τις υπερβολικές απαιτήσεις μικρής μερίδας ιδιοκτητών που ποντάρουν στο γεγονός πως τα μικρά διαμερίσματα, είναι δυσεύρετα και έχουν ζήτηση τόσο για ενοικίαση, όσο και για αγορά, ειδικά αν βρίσκονται σε προνομιακές περιοχές και δη στην καρδιά της πόλης και μάλιστα σε υψηλούς ορόφους.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα.

-Στην περιοχή της Ροτόντα ανακαινισμένη το 2022 γκαρσονιέρα 40 τ.μ. που βρίσκεται στον 1ο όροφο, νοικιάζεται προς 680 ευρώ. Η οικοδομή είναι του 1965.

-Στην Αγία Σοφίας, γκαρσονιέρα 40 τ.μ. πολυτελούς κατασκευής, στον 5ο όροφο «προσεγμένης» οικοδομής, επιπλωμένη νοικιάζεται προς 650 ευρώ.

-Διαμέρισμα 35τμ, 2ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο το 2022 και επιπλωμένο, πλησίον της ΔΕΘ νοικιάζεται προς 750 ευρώ.

-Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης νοικιάζεται γκαρσονιέρα ανακαινισμένη και επιπλωμένη , 40 τμ, στον 2ο όροφο αντί του ποσού των 750 ευρώ.

-Στην περιοχή της Καμάρας νοικιάζεται ανακαινισμένο το 2021 διαμέρισμα 40τ.μ. ισόγειο προς 600 ευρώ.

-Νεόδμητο στούντιο στην οδό Ολυμπιάδος, 30 τμ με απεριόριστη θέα, στον πέμπτο όροφο νοικιάζεται προς 500 ευρώ.

Φυσικά οι εκτός πραγματικότητας απαιτήσεις δεν σημαίνει πως γίνονται αποδέκτες από τους εν δυνάμει ενοικιαστές, οι οποίοι στην πλειονότητα τους αναζητούν λειτουργικά, αξιοπρεπή οικονομικά διαμερίσματα.

Ωστόσο όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου του real estate, με δεδομένη την οικονομική πίεση, που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα αλλά και της ενεργειακής κρίσης, οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε αυξήσεις μισθωμάτων και σε απαιτήσεις που ξεπερνούν κάθε λογική και αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της επανάληψης του φαύλου κύκλου της κρίσης, δηλαδή της εμφάνισης ενός κύματος πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές των ενοικίων, ή ακόμα και της στάσης πληρωμών, το οποίο θα ακολουθήσει ένα κύμα εξώσεων και εν συνεχεία την «προσγείωση» των ζητούμενων τιμών ενοικίασης σε πιο ρεαλιστικές απαιτήσεις.