Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Ακίνητα: Φρένο στην αντιπαροχή βάζει το ράλι στις τιμές των οικοδομικών υλικών

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων μετά από την εκτόξευση των δομικών υλικών - Ποια είναι η επόμενη ημέρα

Φρένο στην αντιπαροχή, δεύτερες σκέψεις και επαναδιαπραγματεύσεις φέρνει στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης η εκτόξευση του οικοδομικού κόστους.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων «ό,τι είναι σε εξέλιξη προχωρά κανονικά, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που είχαν μπει στη διαδικασία εκκίνησης, ωστόσο τις πρόλαβε το ράλι των τιμών των δομικών υλικών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να παρακολουθούν παγωμένοι την κατάσταση και να αναμένουν το επόμενο διάστημα για να αποφασίσουν τις όποιες κινήσεις».

Σημειώνεται πως η μέχρι πρότινος… ξεχασμένη αντιπαροχή, επέστρεψε πρόσφατα. Μετά τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε από την οικονομική κρίση και τις παρενέργειες  της, η αντιπαροχή που… έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδειχνε μέχρι πρόσφατα σημάδια δυναμικής επανεμφάνισης. Ο εργολάβος αντί να αγοράσει το οικόπεδο για να χτίσει μία οικοδομή, παραχωρεί στον οικοπεδούχο διαμερίσματα ή καταστήματα στην οικοδομή που θα κατασκευάσει. Το ποσοστό της αντιπαροχής κυρίως το κέντρο και στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται περίπου σε 40%.

Προβληματισμός

H στάση αναμονής που τηρούν κάποιοι κατασκευαστές δημιουργεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στους ανθρώπους που εμπλέκονται στο real estate, αλλά και σε οικοπεδούχους που ξαφνικά, μενώ ήταν σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, βρέθηκαν ξανά στο μηδέν έχοντας μπροστά τους ένα θολό τοπίο.

Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη δήλωση από τη Θεσσαλονίκη του Γεώργιου Κορμά, ανώτερου γενικού διευθυντή του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Group Real Estate, αναφορικά με την επιβάρυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας από την εκτόξευση των δομικών υλικών. Ο κ. Κορμάς υποστήριξε ότι «τα έργα που ήδη εκτελούνται, θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν, αλλά όσα είναι σε στάδιο σχεδιασμού, ενδέχεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των μητρικών εταιρειών των υπερεθνικών ομίλων που τα ανακοίνωσαν».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο του 2022 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, πως ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων - κατοικιών παρουσίασε αύξηση 7,3%. Στην πρώτη πεντάδα των αυξήσεων βρίσκονται η ενέργεια που εκτοξεύτηκε κατά 56,7%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 26,3%, ο σίδηρος οπλισμού κατά 17,4%, οι χάλκινοι αγωγοί κατά 14,3% και οι σωλήνες χαλκού κατά 12,5%. Την ίδια ώρα τα τούβλα αυξήθηκαν κατά 10,4%. Η μικρότερη αύξηση καταγράφεται στις μαρμαρόπλακες που αγγίζει το 3%.

Οι Θεσσαλονικείς είναι επιφυλακτικοί

Σύμφωνα με εκπροσώπους του real estate, η νέα κατάσταση που βιώνουμε δημιουργεί νέες συνθήκες. Κατά συνέπεια η ακρίβεια που μειώνει τις οικονομικές δυνατότητες των Θεσσαλονικέων, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και την ίδια ώρα η ιλιγγιώδης αύξηση των οικοδομικών υλικών, αποτρέπουν τους εν δυνάμει επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα συμφωνίες που είχαν γίνει πρόσφατα μεταξύ εργολάβων και οικοπεδούχων, λόγω της ανόδου του κόστους της οικοδομής, πλέον κρίνονται ασύμφορες και δεν μπορούν να προχωρήσουν. Σύμφωνα με ανθρώπους του κατασκευαστικού χώρου «η διαμορφωθείσα κατάσταση οδηγεί σε νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ οικοπεδούχου και κατασκευαστή- εργολάβου, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες της αγοράς ή ακυρώνεται».

Μάλιστα, αν και είναι λίγες οι περιπτώσεις, ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές, επιστρέφουν προκαταβολές για διαμερίσματα που αγοράστηκαν «από τα σχέδια» καθώς κρίνουν ότι στην παρούσα φάση η ανέγερση μίας πολυκατοικίας είναι ασύμφορη.

Η αγορά ακινήτων «από τα σχέδια» ήταν μία προσφιλής τακτική του παρελθόντος, η οποία ξαναεμφανίστηκε πρόσφατα, όταν επανήλθε, έστω και σταδιακά, ο κατασκευαστικός οργασμός.