Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Θα υπερβούν τις 200.000 οι επισκέπτες στο Αντιτορπιλικό Βέλος

Το Α/Τ «Βέλος» που είναι αγκυροβολημένο στη Ν. Παραλία άνοιξε ξανά για το κοινό - Μέρες και ωράριο επισκέψεων, ποια μέτρα τηρούνται λόγω Covid

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όσον αφορά την επισκεψιμότητα, καταρρίπτει το ιστορικό Α/Τ «Βέλος» του πολεμικού ναυτικού το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, έχοντας σημειώσει περίπου 21 μήνες συνεχούς παραμονής στην πόλη. Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος το «Βέλος» το οποίο λειτουργεί πλέον ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο έως περίπου τα μέσα Ιουνίου 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, και από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, στο δεύτερο πανδημικό κύμα, δηλαδή συνολικά περίπου έντεκα από τους 21 μήνες, το Μουσείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό.

Στο διάστημα των περίπου δέκα μηνών που το «Βέλος» ήταν ανοιχτό για το κοινό, δέχθηκε περισσότερους από 160.000 επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία γνωστοποίησε στην Voria.gr η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Εξ αυτών, περίπου τα 2/3, δηλαδή κοντά 110.000 ήταν παιδιά, στην πλειονότητά τους μαθητές των σχολείων τα οποία έκαναν οργανωμένες επισκέψεις στο ιστορικό πολεμικό πλοίο.

Από την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 το μουσείο Αντιδικτατορικού αγώνα του Α/Τ «Βέλος», άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό. Η ξενάγηση στο πλοίο γίνεται με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς της Covid-19. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών επί του πλοίου είναι μόνον 50 άτομα, με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Επίσης, συστήνεται στους επισκέπτες η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας (μάσκα – γάντια). Η περιήγηση γίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και στον άνω εκθεσιακό χώρο, ενώ για την επίσκεψη στο πλοίο δεν χρειάζεται τηλεφωνικό ραντεβού ή προκράτηση εκτός από οργανωμένες ξεναγήσεις που γίνονται μόνο σε μαθητές σχολείων. Για πληροφορίες και κρατήσεις για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6947159468 (καθημερινές από 09:00 – 14:00).



Το ωράριο επισκέψεων

Το Α/Τ «Βέλος» είναι ανοιχτό για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από τη Δευτέρα. Από την Τρίτη έως και την Παρασκευή οι ώρες επίσκεψης είναι 09:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Το σαββατοκύριακο και τις επίσημες αργίες το ωράριο διαμορφώνεται από τις 10:00 – 14:00 και από 18:00 – 21:00. Η τιμή του εισιτηρίου είναι δύο ευρώ για τους ενήλικες και ένα για τους φοιτητές, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν διάφορες κατηγορίες πολιτών όπως εκπαιδευτικοί, Άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνοδοί τους, παιδιά έως και 17 ετών, πολύτεκνοι (με την επίδειξη του δελτίου πολυτέκνων), εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συνοδευόμενα μέλη Α΄ βαθμού συγγένειας, εν αποστρατεία μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συνοδευόμενα μέλη Α΄ βαθμού συγγένειας, Πρόσκοποι και Οδηγοί, άνεργοι (με επίδειξη κάρτας ανεργίας) κ.ά.

Κάποιες μέρες το χρόνο οι επισκέψεις είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα, την 5η Ιανουαρίου (επέτειος Ναυμαχίας της Λήμνου), 25η Μαρτίου (Εθνική Εορτή), 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή), 21η Νοεμβρίου (Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων), 3η Δεκεμβρίου (επέτειος Ναυμαχίας της Έλλης), 6η Δεκεμβρίου (Αγίου Νικολάου). Αντιθέτως δεν πραγματοποιούνται επισκέψεις τις αργίες των Χριστουγέννων (25 και 26 Δεκεμβρίου), την Πρωτοχρονιά, τις αργίες του Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα) και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η ιστορία του πλοίου

Το Α/Τ «Βέλος» D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ «Βέλος» η Ελληνική Σημαία και με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου, πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ «Βέλος», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο κυβερνήτης, έξι αξιωματικοί και εικοσιπέντε υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα Α/Τ "«Βέλος» και ελλιμενίστηκε στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ. Από τις 6 Ιουνίου 2002 ήταν αγκυροβολημένο στο χώρο του «Άλσους Ναυτικής Παράδοσης» στον Φλοίσβο του Π. Φαλήρου ως επισκέψιμο μουσείο. Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.