Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Άτομα με Αναπηρίες: Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων πραγματοποιούν διαμαρτυρία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διαμαρτυρία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιούν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, έξω από τον ΕΦΚΑ της Αριστοτέλους.

Ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού» ανέφερε ο το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά με 1000 βοηθούς για το 2022 και άλλους 1000 για το 2023, τη στιγμή που όπως λέει είναι 600 χιλιάδες τα άτομα με βαριές αναπηρίες. «Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αυτά είναι ασπιρίνες μπροστά στα διογκωμένα προβλήματα των αναπήρων, τα οποία εντείνονται με την πανδημία» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ανάπηροι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος «τα περιστατικά στους Ταξιάρχες στην Αθήνα, στον Άγιο Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη, έχουμε θρηνήσει νεκρούς, πρόσφατα είχαμε ανάπηρο 27 ετών νεκρό από κορωνοϊό» είπε και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και όλου του λαού.

Κατήγγειλε ακόμη ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών απέλυσε τυφλή εργαζόμενη με εμπειρία στο αντικείμενο της «το ίδρυμα που έπρεπε να μεριμνά  για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών, προτίμησε να προσλάβει άλλο άτομο, αρτιμελή, χωρίς εμπειρία, από τη συνάδελφο η οποία πέρα από τα κοινωνικά προσόντα έχει όλα τα άλλα προσόντα».



Ο Γιάννης Σαριδάκης πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας και Θράκης και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, τόνισε ότι τα προβλήματα στον χώρο της αναπηρίας είναι πολλά και δεν λύνονται με ευχολόγια αυτή την ημέρα. «Τα προβλήματα των ΑΜΕΑ είναι πολλά, 365 ημέρες το χρόνο και δεν λύνονται με φιέστες και ευχές».

 



Αναφορικά με τα θέματα που υπάρχουν ανέφερε ότι τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ως «κόφτης» των αναπηρικών επιδομάτων, ότι παιδιά ΑΜΕΑ δεν έχουν σύνοδο για να πάνε στο σχολείο, ότι κόβονται σειρά επιδομάτων και ότι δεν γίνονται κατ' οίκον εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό, πάρα το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων όπως της προσβασιμότητας όπου όπως είπε δεν γίνεται τίποτα.

Η συντονιστική επιτροπή ζητά: ενίσχυση του ΕΣΥ, της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικων νόμων, ενώ λένε όχι στο εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπηρία.