Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο φόβος για σκληρό lockdown βάζει ξανά στον πάγο την κτηματαγορά

Σκωτσέζικο ντους στην αγορά ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ρίχνουν τις τιμές για να τα πουλήσουν - Στα εμπορικά ακίνητα οι μεγαλύτερες δυσκολίες

Για σκωτσέζικο ντους κάνουν λόγο κτηματομεσίτες της Θεσσαλονίκης, που αν και τις πρώτες ημέρες του χρόνου χαμογέλασαν έστω και επιφυλακτικά λόγω της αυξημένης κινητικότητας σε σχέση με το 2020, ωστόσο από την προηγούμενη εβδομάδα, εν αναμονή νέων σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως λένε δεν χτυπά ούτε καν το τηλέφωνο. Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, η ανακοίνωση γενικευμένου lockdown στην Αθήνα, αλλά και το ενδεχόμενο και η Θεσσαλονίκη να επιστρέψει σε lockdown δημιουργεί εκ νέου ανασφάλεια και ανησυχία στους ανθρώπους που ασχολούνται με το real estate.

Η αγορά ακινήτων είναι άκρως προσδιοριζόμενη από την πανδημία όσον αφορά τις συναλλαγές και την πρόθεση των αγοραστών, με αποτέλεσμα η έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών για νέα περιοριστικά μέτρα να βάζει φρένο στους εν δυνάμει επενδυτές.

«Η συζήτηση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα για ολικό lockdown πάγωσε τα πάντα. Χθες δεν χτύπησε το τηλέφωνο του γραφείου. Όλοι γίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί και αναβλητικοί» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλά για την κινητικότητα που καταγράφηκε τον πρώτο μήνα του έτους γεγονός η οποία είχε δημιουργήσει μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά από μια χρονιά που έκλεισε άκρως υποτονικά.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις κατοικίες

Πάντως, η αναζήτηση αποδόσεων, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τώρα σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή, συνέχιζε να οδηγεί τους επενδυτές, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκίνησε η συζήτηση για νέα περιοριστικά μέτρα, στα ακίνητα που παράγουν εισόδημα, όπως είναι η κατοικία, η οποία αποτελεί ένα από τα "ασφαλέστερα καταφύγια".

«Τα εμπορικά ακίνητα είναι αυτά που θα αντιμετωπίσουν, το επόμενο διάστημα, τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς δρόμους. Επί του παρόντος φορτώνουμε προβλήματα και αποδυναμωνόμαστε όλοι οικονομικά» σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι όποιες αγοροπωλησίες πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον γίνονται με μειωμένες τιμές σε σχέση με τις αρχικά αιτούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες. Αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να βάζουν νερό στο κρασί τους, για να μπορέσουν να κάνουν δελεαστικά τα ακίνητά τους.

Οι τιμές συχνά μειώνονται ακόμη και κατά 20% έναντι των αρχικών. Αν μάλιστα ο ιδιοκτήτης βιάζεται να αποδεσμευτεί από το ακίνητο δεν αποκλείεται να μειώσει την τιμή πώλησης ακόμη περισσότερο.