Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Κτήμα Αρβανιτίδη: Η μαλαγουζιά του Βερτίσκου που έγινε χρυσή

Σε υψόμετρο 500 μέτρων στον Βερτίσκο τα αμπέλια της οικογένειας Αρβανιτίδη δίνουν ένα μοναδικό λευκό κρασί αρωματισμένο από το βουνό

«Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε λίγο αργότερα; Με πετυχαίνετε εν μέσω μιας εξαγωγής».

Το αμπέλι και το κρασί για τον οινοποιό Θανάση Αρβανιτίδη είναι όλη του η ζωή. Αεικίνητος, όπως προστάζουν οι συνθήκες για την παραγωγή ενός τόσο απαιτητικού προϊόντος, φροντίζει τα κρασιά του να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό, όπως είναι λογικό επιβραβεύεται, τόσο με την αποδοχή του κόσμου όσο και με τις εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σύμφωνα με τον ίδιο σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Καμάρι του δεν είναι άλλο από τη μαλαγουζιά. Ο λευκός οίνος του Κτήματος Αρβανιτίδη εσοδείας 2021 με αρώματα από άνθη και βότανα του όρους Βερτίσκος, απέσπασε λίγο πριν τη φετινή Ανάσταση μια σημαντική διάκριση, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό των Βρυξελών VINITASTE by Monde Selection.

Όπως λέει στη Voria.gr ο κ. Αρβανιτίδης, η μαλαγουζιά, μαζί με το ασύρτικο και το ξινόμαυρο, αποτελούν τόσο για τον ίδιο όσο και για την ελληνική οινοποιία την προμετωπίδα για την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

«Για εμάς η μαλαγουζιά, μαζί με το ασύρτικο και το ξινόμαυρο, είναι η αιχμή του δόρατος για την εξωστρέφεια του κτήματος», λέει χαρακτηριστικά.

Η καλή είδηση της βράβευσης έρχεται όπως αναφέρει ο κ. Αρβανιτίδης να δώσει μια νέα ώθηση στην οινοποιεία, μετά την πανδημία.

Στον εξαγωγικό τομέα το Κτήμα Αρβανιτίδη στέλνει τα κρασιά του σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, ενώ ταξιδεύουν και στην αμερικανική ήπειρο.

«Λευκός χρυσός» στα 500 μέτρα υψόμετρο

Η παραγωγή τής μαλαγουζιάς στο Κτήμα Αρβανιτίδη αποτελεί μια διαδικασία στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση. Όπως τονίζει ο Θανάσης Αρβανιτίδης, πρόκειται για έναν οίνο stainless steel, δηλαδή δεν περνάει καθόλου από βαρέλι και παραμένει στη μεταλλική δεξαμενή, ευνοώντας το προϊόν.

Το αμπέλι της μαλαγουζιάς αναπτύσσεται στον Ασκό σε υψόμετρο 500 μέτρων, είναι αμπελώνας τύπου single vineyard, μοναδικός αμπελώνας δηλαδή 35 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα στον εγκλιματισμό της, πρόκειται για ένα αμπέλι δεκαετίας το οποίο έχει ανδρωθεί και αρχίζει και δίνει ένα κρασί που έχει εξελιχθεί σε αντιπροσωπευτικό του κτήματος.

Όπως λέει ο Θανάσης Αρβανιτίδης, το 2022 ήταν μια ξηροθερμική χρονιά για την ευρύτερη ορεινή περιοχή σε Σοχό, Ασκό και Βερτίσκο, η οποία χαρακτηριζόταν από χαμηλές αποδόσεις, αλλά με υψηλής ποιότητας προϊόντα, έντονα αρωματικά και φρουτώδη, όσον αφορά τους λευκούς οίνους.

Το κτήμα

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, έναν οικισμό σε υψόμετρο 500 μέτρων χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του όρους Βερτίσκος.

Σε μία θέση ενός παλιού αμπελιού της οικογένειας Αρβανιτίδη, δημιουργήθηκε το 1999, από τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, ένας νέος σύγχρονος αμπελώνας που εξελίχθηκε στο Κτήμα Αρβανιτίδη.

Η οικογένεια Αρβανιτίδη συνδυάζει τη βαθιά αγάπη για το αμπέλι με τη γνώση και τη χρήση νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, παράγοντας κρασιά που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες των ελληνικών ποικιλιών και τον απόλυτο εγκλιματισμό των διεθνών στο terroir της περιοχής.

Ο Θανάσης Αραβνιτίδης δίνει όπως λέει στη Voria.gr μεγάλη σημασία στον οινοτουρισμό, αφού το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τα κρασιά του κτήματος συνδυάζονται ιδανικό τόσο με το διατροφικό «πουλέν» της περιοχής, το Κασέρι Προίκα, όσο και με τα περίφημα κρέατα Σοχού.

Τα κρασιά

Η ευρύτερη περιοχή του Ασκού χαρακτηρίζεται από αργιλοπηλώδη εδάφη που ευνοούν την καλλιέργεια του αμπελιού. Συγκεκριμένα για την εγκατάσταση των γραμμικών αμπελώνων του Κτήματος Αρβανιτίδη επιλέχθηκαν περιοχές με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε άμμο, ίλη και άργιλο, ιδανικές για περιορισμένη φυτική ανάπτυξη.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από την έντονη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα, κατά τη θερινή περίοδο. Ο προσανατολισμός των αμπελώνων είναι νοτιοδυτικός, ιδανικός για την ηλιοφάνεια και τη ζέστη της Ελλάδας, ενώ το καλοκαίρι φυσάει στην περιοχή μια ανοδική αύρα από τη λίμνη Κορώνεια, ευνοϊκή για την ωρίμανση των σταφυλιών. Η παρουσία του ανέμου συμβάλει επίσης στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών.

Η ποικιλιακή σύνθεση των αμπελώνων του κτήματος περιλαμβάνει τις ελληνικές ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και τις γαλλικές: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah.

Σε πειραματικό αμπελώνα φυτεύτηκαν οι Βιδιανό, Nebbiolo και Barbera.