Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επενδυτές σκανάρουν παλιά κτήρια για να τα κάνουν ξενοδοχεία

Παλιά κτήρια στην καρδιά της πόλης για την ανάπτυξη ξενοδοχείων αναζητούν επενδυτές - Τι ψάχνουν, σε ποιες τιμές κινούνται τα προσφερόμενα ακίνητα

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από εν δυνάμει επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν παλιά κτήρια, που στο παρελθόν, κάποια εξ αυτών, λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία.

Στόχος των ενδιαφερόμενων είναι να τα μισθώσουν και αφού τα ανακαινίσουν να τους δώσουν ξανά ζωή μετατρέποντας ή επαναφέροντάς τα στην προηγούμενη χρήση τους, δηλαδή σε αυτήν του ξενοδοχείου.

Η πλειονότητα των κτηρίων που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι δεκαετιών, κάποια μάλιστα διατηρητέα, επί της οδού Εγνατίας, που στο πρόσφατο παρελθόν διέθετε μια σειρά τουριστικών καταλυμάτων. Στην πάροδο του χρόνου, ωστόσο, άρχισαν να φθίνουν με αποτέλεσμα να κλείσουν και να περάσουν για κάποιο διάστημα στα αζήτητα.

Πλέον για κάποιους επενδυτές η περίοδος είναι ιδανική καθώς μπορούν να κάνουν χρήση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και να τα ανακαινίσουν γυρίζοντας με τον τρόπο αυτόν σελίδα. Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον τουριστικό κλάδο, κάποιοι εξ αυτών κατέχουν ήδη ξενοδοχεία, ενώ κάποιοι άλλοι διαθέτουν σημαντικό αριθμό Airbnb και πλέον εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να μεταπηδήσουν στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Όπως λένε μεσίτες, κάποια deals που αρχικά πάγωσαν και τελικά δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού έχουν ξαναβγάλει στην αγορά κτήρια που είναι προς μίσθωση και μπορούν μετά από μια γενναία ανακαίνιση να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία.

Περίοδος αβεβαιότητας ή ευκαιριών;

Αν και η περίοδος που διανύουμε είναι ρευστή και για τον τουρισμό, καθώς η πανδημία δεν μας έχει εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να θέτει εν αμφιβόλω τις επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο, εντούτοις κάποιοι εκτιμούν πως είναι ευκαιρία προκειμένου να ξεκινήσουν ένα τέτοιο project, καθώς θα βρουν, ενδεχομένως, χαμηλότερα μισθώματα, περισσότερες επιλογές σε ακίνητα ενώ θα έχουν όλον τον απαραίτητο χρόνο για την ανακαίνιση, μέχρις ότου ο τουρισμός ξαναμπεί σε στέρεες ράγες.

Οι τιμές της μίσθωσης, όπως λένε γνώστες του χώρου, εξαρτώνται από τα τ.μ., στα οποία εκτείνεται το κτήριο, την περιοχή και φυσικά την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις δύο ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κτήριο διατηρητέο, τριώροφο, 800 τμ, νοικιάζεται περί τις 5.000 ευρώ, ενώ έτερο κτήριο 15.000 τμ, εξαώροφο, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, νοικιάζεται περί τις 15.000 ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις τα ακίνητα χρήζουν γενναίας ανακαίνισης.

Όπως λένε μεσίτες που διαχειρίζονται τα εν λόγω ακίνητα, δεν αποκλείεται κατά την υπογραφή του συμβολαίου, λόγω της ανασφαλούς συγκυρίας που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, οι ενοικιαστές να πετύχουν τουλάχιστον για το πρώτο έτος μια μειωμένη τιμή μισθώματος, που ωστόσο στην πορεία θα αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ρυθμιστής για τις όποιες κινήσεις εξακολουθεί να είναι η πορεία της πανδημίας που, όπως δείχνει, μέχρι στιγμής, έχει φρενάρει στη Θεσσαλονίκη, τα εν εξελίξει σχέδια ξενοδοχειακών κολοσσών που υλοποιούν τις επενδύσεις τους με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι προέβλεπαν τα αρχικά τους χρονοδιαγράμματα.