Skip to main content

Θεσσαλονίκη - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Κυριαρχία Ανδρουλάκη στην ΚΕ με... πρωτιές από Νεάπολη-Συκές

Οι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, ανάλογη αυτής του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Καθρέφτης του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι λίγο ως πολύ το αποτέλεσμα της κάλπης για την εκλογή των 300 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, οι προσκείμενοι στον Νίκο Ανδρουλάκη διαθέτουν άνετη πλειοψηφία, ανάλογη αυτής του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, με ταυτόχρονη αισθητή την παρουσία των παπανδρεϊκών.

Αυτό αποτυπώνεται και στις πρώτες δύο θέσεις στις οποίες εξελέγησαν ο Ανδρέας Σπουρόπουλος με 2.258 σταυρούς, στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος θα είναι και ο επόμενος γραμματέας του κόμματος και ακολουθεί ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, με 1.436 σταυρούς, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος είχε στηρίξει στη συνέχεια την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Ειδικότερα, το μπλοκ Ανδρουλάκη εκτιμάται ότι εξέλεξε περί τα 190 με 200 μέλη, το μπλοκ των παπανδρεϊκών περίπου 70, ο Ανδρέας Λοβέρδος περί τους 18-20 και ο Παύλος Χρηστίδης ο οποίος εξελέγη 6ος με 838 σταυρούς εξέλεξε 8-10.

Σε ό,τι αφορά τους Θεσσαλονικείς υποψηφίους, το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Μεταξύ των εκλεγέντων στην Κ.Ε. κυριαρχούν μεν οι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη, όμως την πρωτιά πέτυχε ένας θερμός υποστηρικτής του Παπανδρέου, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Μια άλλη ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τον συγκεκριμένο δήμο εξελέγησαν ουσιαστικά τέσσερα μέλη στην Κ.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Δανιηλίδης πρώτευσε μεταξύ των Θεσσαλονικέων εκλεγόμενος στη 15η θέση πανελλαδικά, με 760 σταυρούς. Η υψηλή επίδοση του δημάρχου οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλήρη στήριξη που είχε από το στρατόπεδο των παπανδρεϊκών, αλλά και στην εκστρατεία που έκανε ο ίδιος, αξιοποιώντας κάποια πανελλαδικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα αυτό των δημάρχων στο οποίο διαθέτει ισχυρά ερείσματα.

Από τον δήμο Νεάπολης Συκεών προέρχεται και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης Πάππου, ο οποίος εξελέγη στην 52η θέση με 594 σταυρούς. Ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του κ. Δανιηλίδη είχε επίσης τη στήριξη των παπανδρεϊκών. Το ίδιο και ο Γιώργος Τρελλόπουλος, τρίτος στη Θεσσαλονίκη και στην 60ή θέση πανελλαδικά με 569 ψήφους. Ο κ. Τρελλόπουλος, γιατρός στο επάγγελμα, έχει στενή προσωπική σχέση με τον κ. Δανιηλίδη και έτυχε και της δικής του υποστήριξης.

Άλλος ένας από τον ίδιο δήμο είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Αντώνης Σαουλίδης, υποψήφιος βουλευτής και υποστηρικτής του Ανδρουλάκη. Εξελέγη πέμπτος στη Θεσσαλονίκη και στην 67η θέση πανελλαδικά με 557 σταυρούς. Η επίδοσή του θεωρείται κατώτερη του αναμενομένου, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε εσωτερικές προστριβές στο στρατόπεδο των προεδρικών. Με τις ίδιες ψήφους εξελέγη και ο Χάρης Μελίδης (66η θέση πανελλαδικά), επίσης από το μπλοκ Ανδρουλάκη, όπως και ο Νίκος Ξυλούρης, υποψήφιος βουλευτής, που αναδείχθηκε στην 70ή θέση με 553 σταυρούς.

Στην έβδομη θέση στη Θεσσαλονίκη και 126η πανελλαδικά με 442 σταυρούς είναι ο απερχόμενος γραμματέας της Ν.Ε. Β' Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης και ακολουθούν ο Νικήτας Φραγκισκάκης στην 145η θέση με 427 σταυρούς και Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τέως πρόεδρος του ΕΚΘ (154η θέση, 416 σταυρούς), οι οποίοι ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Ανδρουλάκη.

Επόμενος από τη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γρεβενών Λευτέρης Τζιόλας (161η θέση, 408 σταυρούς) και ακολουθεί ο Σωκράτης Μονοπόρτης (188η θέση, 378 σταυρούς). Στη 210η θέση με 357 σταυρούς βρίσκεται ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ο οποίος είχε γευματίσει με τον κ. Ανδρουλάκη, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν ο αντιδήμαρχος του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Κώστας Σωτηράκης (212η θέση, 353 σταυρούς), ο Κώστας Πετρίδης (216η θέση, 351 σταυρούς) και ο Νίκος Σδούγγος (231η θέση, 337 σταυρούς) οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν να δουν πόσοι άρρενες θα μείνουν εκτός Κ.Ε. λόγω των διαφόρων ποσοστώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Κ.Ε. είναι 300 όμως υπάρχουν διάφορες ποσοστώσεις. Για παράδειγμα, σε σύνολο 464 υποψηφίων οι γυναίκες ήταν 120 και εκλέγονται 100. Στις πρώτες 300 θέσεις υπάρχουν 61 γυναίκες, συνεπώς άλλες 39 θα εκτοπίσουν άνδρες οι οποίοι εξελέγησαν πριν απ' αυτές. Επίσης, στις ποσοστώσεις πρέπει να συνυπολογιστούν οι 7 που πρέπει να προέρχονται από τον απόδημο ελληνισμό, οι 3 ΑμΕΑ, οι 20 από τις εσωκομματικές τάσεις (Ανανεωτική Αριστερά κ.λπ.) και το 10% που πρέπει να είναι κάτω των 35 ετών.

Αντιθέτως, σίγουρα εντός Κ.Ε. αναμένεται να είναι η Πέννυ Δαλαμπούρα από το μπλοκ Ανδρουλάκη η οποία εξελέγη στη 225η με 345 σταυρούς, η Δήμητρα Φαντίδου (275η, 292 σταυρούς), η Κατερίνα Μπασδέκη (299η, 266 σταυρούς), η Έλενα Τριανταφυλλίδου (319η, 242 σταυρούς), η Αναστασία Γεωργιάδου (336η, 221 σταυρούς) και η Γιάννα Παναγοπούλου (340η, 211 σταυρούς).