Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Τσίπρας: Το Ορούτς Ρέις παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ο αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε από τη Θεσσαλονίκη σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά

Εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «φόρεσε χλαμίδες και περικεφαλαίες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά φόρεσε πιτζάμες στα βαθιά νερά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα.

Ξεκαθάρισε ότι γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση των νησιών δεν μπορούν να μπουν σε κανέναν διάλογο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι κλήθηκε ως πρωθυπουργός να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα πολλά επεισόδια με την Τουρκία, χωρίς όμως να κλείσουν ποτέ τα κανάλια επικοινωνίας. «Δεν ήταν όλα μέλι γάλα με την Τουρκία αλλά το χειρότερο στην εξωτερική πολιτική είναι να χαθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο και το Διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα στη λογική του βλέποντας και κάνοντας», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να πιέσει εγκαίρως την Τουρκία για διερευνητικές και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης αλλά ήταν εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και με ψέματα στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Χρειάζεται στρατηγική καρότου και μαστίγιου με την Τουρκία» είπε.

«Αν ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία θα τις χαιρετίσω» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών.

Ρώτησε αν η αποχώρηση του Όρουτς Ρέις έγινε στη βάση κάποιων ανταλλαγμάτων. «Το Όρουτς Ρέις παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα κι όχι την κυριαρχία» είπε ρητώς ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως σημείωσε, «δε θα λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τις διερευνητικές. Θα λυθεί στη Χάγη, όμως θα έχει μπει η βάση στις διερευνητικές».
Για την στάση της ΕΕ είπε ότι το κρίσιμο είναι να διαπιστώσουν ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, άρα η μία σοβαρή στρατηγική είναι του καρότου και του μαστίγιου.