Skip to main content

Ο Χορτιάτης συστήνει σε 20 παιδιά από την Πολωνία την ελληνική κουλτούρα και γαστρονομία

Πρόγραμμα στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ2 προωθεί τη γνωριμία μαθητών με την κουλτούρα αλλά και με τις γεύσεις άλλων χωρών της ΕΕ

Την ελληνική φιλοξενία, κουλτούρα και γαστρονομία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 20 παιδιά από την Πολωνία που έφθασαν στην Ελλάδα αρχές του Οκτώβρη και τους υποδέχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, δίνοντας το σήμα της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής κινητικότητας που πολύ μάς έχει λείψει λόγω των μουδιασμένων δύο τελευταίων ετών από την πανδημία.

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ2, προωθεί τη γνωριμία μαθητών με την κουλτούρα αλλά και με τις γεύσεις άλλων χωρών της ΕΕ που λαμβάνουν μέρος στη δράση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ σχολείων του Ζάροφ της Πολωνίας, της Σμύρνης της Τουρκίας, της Σεβίλλης της Ισπανίας, της Ρουμανίας, του Βίλνιους της Λιθουανίας και φυσικά το ελληνικό σχολείο του Χορτιάτη.

Από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή 20 Πολωνοί μαθητές από ένα κρακοβικό προάστιο μαγείρεψαν, έπαιξαν, χόρεψαν αλλά και βίωσαν τη φιλοξενία ενός ελληνικού, ενός θεσσαλονικιώτικου σπιτιού. Ξεναγήθηκαν στα ιστορικά μνημεία του Χορτιάτη, περπάτησαν στα Κάστρα, στην Άνω Πόλη και τη Ροτόντα, επισκέφτηκαν τη Βεργίνα και γνώρισαν την πόλη συνοδεία συνομιλήκων τους.

«Μετά από δύο χρόνια περίπου που τρέχει το πρόγραμμα είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να φιλοξενήσουμε τους Πολωνούς μαθητές και να τους παρέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε μία αυθεντική ελληνική εμπειρία, που λόγω του κορωνοϊού είχε -δυστυχώς- κάποιες εκπτώσεις», δηλώνει στη Voria.gr o διευθυντής του δημοτικού σχολείου Χορτιάτης, Δημήτρης Λαζαρίδης.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις που έτρεξαν ήταν αυτή που έτρεξε το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι ελληνικές οικογένειας μαγείρεψαν και υποδέχτηκαν ένα παιδί η καθεμία προκειμένου να του κάνουν το τραπέζι, με τον γνωστό ελληνικό τρόπο που μόνο μία ελληνική οικογένεια ξέρει. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, εντυπωσιακό.

Στη συνέχεια του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν μόνοι τους ελληνικά και πολωνικά φαγητά, αντίστοιχα, τα οποία και δοκίμασαν αργότερα, σε μία μικρή ημέρα γευσιγνωσίας στο ολοήμερο του σχολείου που παραμένει κλειστό λόγω του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης, «υπό άλλες συνθήκες τα παιδιά θα παρακολουθούσαν μαζί μάθημα, αλλά λόγω των μέτρων για τον ιό το αποφύγαμε».

Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε ο διευθυντής την ενεργοποίηση όλης της κοινότητας Χορτιάτη για τις δράσεις αυτές.

Στο πρόγραμμα συνέδραμαν τα μέγιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δήμου, κ. Ευαγγελία Σακαλή και Βαϊος Τάτσικας.

Όμως, η υποδοχή των Πολωνών φοιτητών ήταν μόνο ένας σκέλος της συνεργασίας αυτής. Η ελληνική αποστολή είχε ήδη ταξιδέψει νωρίτερα στην Κρακοβία ενώ στις 21 Νοεμβρίου ετοιμάζει βαλίτσες για το Βίλνιους της Λιθουανίας. Λίγο αργότερα, τέλη του Ιανουαρίου, επόμενο προορισμό θα αποτελεί η Ρουμανία ενώ το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν στην όμορφη Σεβίλλη. Επίσης, όλες οι αποστολές θα φιλοξενηθούν από το ελληνικό σχολείο λίγο πριν το Πάσχα του 2022, προκειμένου να βρεθούν όλοι σε έναν κοινό χώρο και να γιορτάσουν παρέα.