Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 4.522 νεόδμητες κατοικίες αναζητούν τον αγοραστή τους

Η πλειονότητα των καινούργιων διαμερισμάτων εντοπίζεται στη Θέρμη – Απόθεμα και σε Ευκαρπία, Τούμπα, Χαριλάου και Πυλαία.

Σημαντικό απόθεμα σε νεόδμητα διαμερίσματα διαθέτει η Θεσσαλονίκη και οι περιφερειακοί δήμοι, με τη Θέρμη να κρατά τα σκήπτρα στον αριθμό των καινούργιων κατοικιών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ομάδας ανάλυσης δεδομένων του Spitogatos, συνολικά ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι γύρω από αυτόν δήμοι διαθέτουν 4.422 νεόδμητες κατοικίες. Στον δήμο Θεσσαλονίκης εντοπίζονται 1.647 νεόδμητες κατοικίες με την Τούμπα και τη Χαριλάου να κρατούν τα σκήπτρα.

Η μέση τιμή του τμ στη Θέρμη, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα νεόδμητα σπίτια στη Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 1.381 ανά τμ και ακολουθούν η Ευκαρπία με 1.066 ευρώ, η Τούμπα με 1.995, η Χαριλάου με 2.018 και η Πυλαία με 1.821 ευρώ το τμ.

Στα υπόλοιπα του νομού Θεσσαλονίκης τα νεόδμητα δεν ξεπερνούν τα 100.

Σημαντικά μεγάλο αριθμό νεόδμητων κατοικίων καταγράφονται στη Χαλκιδική, αγγίζοντας τις 1.811. Στον αντίποδα με τα λιγότερα καινούργια διαμερίσματα βρίσκεται ο νομός Φλώρινας με μόλις 7.

Η εικόνα στην Αττική

Η νούμερο ένα περιοχή με τα περισσότερα διαθέσιμα νεόδμητα σπίτια προς πώληση στην Αττική, είναι το Ελληνικό με υψηλή μέση τιμή ανά τμ στα 4.163 ευρώ. Ακολουθούν ο γειτονικός Άλιμος με μέση τιμή 3.812 ευρώ ανά τμ, ο Χολαργός με 2.894, η Λυκόβρυση με 2.560 και έπεται η Ηλιούπολη με μέση τιμή 2.630 ευρώ ανά τμ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Βριλήσσια με μέση τιμή τα 2.821 ευρώ ανά τμ, το Ηράκλειο με 2.518, η Πεύκη με 2.827. Στη Γλυφάδα η υψηλότερη μέση τιμή φτάνει στα 4.534 ανά τμ,  ενώ στην Αγία Παρασκευή τα 2.888 ευρώ.

«Παρατηρούμε μέσα από τα δεδομένα μας ότι καταρχάς έχουν αυξηθεί συνολικά οι αγγελίες νεόδμητων κατοικιών, και ότι το ενδιαφέρον για νεόδμητες κατοικίες έχει στραφεί σε συγκεκριμένα προάστια της Αττικής. Το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού δείχνει να έχει παίξει ρόλο στην πρωτιά της περιοχής όσον αφορά στην πλειονότητα νεόδμητων, ενώ το έχει φέρει ψηλότερα και στη ζητούμενη αξία ανά τ.μ.. Το κέντρο της Αθήνας απουσιάζει από τη δεκάδα περιοχών με τα περισσότερα νεόδμητα, καθώς έχει επέλθει οικοδομικός κορεσμός. Στη Θεσσαλονίκη πάλι, που έχει τελείως διαφορετικό πολεοδομικό σχεδιασμό και αναπτυξιακό περιθώριο, πολλά νεόδμητα ακίνητα καταγράφονται σε περιοχές πέριξ του κέντρου και κυρίως ανατολικά. Αυτά είναι και τα ακριβότερα» αναφέρει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.