Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι 6+1 παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2022

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το real estate της Θεσσαλονίκης - Η πορεία της πανδημίας καθοριστικός παράγοντας για μία ακόμη χρόνια.

Με τις καλύτερες προοπτικές ολοκληρώνεται το 2021 για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, που μετά από μια αρνητική, σχεδόν, δεκαετή πορεία λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της… αγρανάπαυσης, στην οποία υποχρεώθηκε λόγω του κορωνοϊού, φαίνεται πως αναγεννήθηκε από τις …στάχτες της.

Η νέα χρονιά αναμένεται να επηρεαστεί από μια σειρά εξελίξεων, με κυρίαρχο παράγοντα την πανδημία, που εξακολουθεί να αποτελεί τον ρυθμιστή στην οικονομική και κοινωνική ζωή παγκοσμίως, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις από συμβούλους, μεσίτες, τράπεζες και κατασκευαστές συγκλίνουν στο ότι οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν, καθώς η αγορά έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην πανδημία.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, η ειδοποιός διαφορά του εγχώριου real estate -και δη της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επενδυτές - σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες έχει να κάνει με τη χαμηλότερη βάση από την οποία έχουν ξεκινήσει οι τιμές, γεγονός το οποίο οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας θα συνεχίσουν να τραβούν την ανιούσα και τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμοί ανόδου της αγοράς θα κυμαίνονται σε 4%-5% σε ετήσια βάση, χωρίς να διαφαίνεται κίνδυνος «φούσκας».

Το μεγάλο χάσμα που προέκυψε στις τιμές των ελληνικών ακινήτων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, με πτώση σωρευτικά κατά 42% από το τέλος του 2008 έως και το 2017. Σταδιακά από το 2018 η αγορά ακινήτων άρχισε να ανακάμπτει, ενώ το 2019 σημείωσε ισχυρή επιτάχυνση.

Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την πορεία της αγοράς ακινήτων το 2022

- Η αύξηση της στεγαστικής πίστης ήδη καταγράφεται από τις τράπεζες, οι οποίες μάλιστα έχουν ενισχύσει εσχάτως και τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, υποστηρίζοντας ότι πλέον, έτσι όπως διαμορφώνονται η αγορά ακινήτων και οι τιμές, καθίσταται εκ νέου, μετά από χρόνια, πιο συμφέρουσα η απόκτηση στέγης με τραπεζικό δανεισμό έναντι της ενοικίασης. Σήμερα, συνολικά στην αγορά οι εγκρίσεις στεγαστικών αφορούν 7 από τα 10 δάνεια, με απαραίτητη τη συμμετοχή του δανειολήπτη τουλάχιστον στο 20%-25% κατά μέσο όρο της αξίας του ακινήτου.

- Το 2022 αναμένονται 35.000 πλειστηριασμοί με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών που κρύβονται πίσω από τον μανδύα του ευάλωτου. Κατά συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων, νεότερων, μεταχειρισμένων, μικρότερων, μεγαλύτερων αναφορικά με τα τμ. θα βγουν στην αγορά, δίνοντας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών.

- Νεόδμητα ακίνητα θα βγουν επίσης στην αγορά, διευρύνοντας τη γκάμα μεταξύ των ακινήτων που οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Η συνεχής αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται στα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ. Στο 12μηνο Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021 ο ρυθμός αύξησης των οικοδομικών αδειών ήταν ενισχυμένο κατά 17,7%, ενώ κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση κατά 42,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 39,3% στον όγκο.

- Το φορολογικό καθεστώς των ακινήτων βαίνει βελτιούμενο πράγμα που καθιστά την τοποθέτηση σε αυτά αρκετά συμφέρουσα, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες, ενώ οι αποδόσεις στα ακίνητα είναι μεγαλύτερες ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου και τα άλλα βασικά χαρακτηριστικά του.

- Τα έργα που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη θα αναβαθμίσουν την πόλη και θα δώσουν ώθηση και προοπτικές στην κτηματαγορά της. Έργα που είναι σε εξέλιξη ή φάση ωρίμανσης, όπως η αναβάθμιση του λιμανιού και η σύνδεση του με τα δίκτυα μεταφορών, η κατασκευή του μετρό, του μουσείου του Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου, το Flyover και η μαρίνα της Καλαμαριάς, αποτελούν έργα που είναι ελκυστικά για τους εν δυνάμει επενδυτές. -Τα πράσινα, σύγχρονα, υψηλών προδιαγραφών γραφεία παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, γεγονός που έχει ωθήσει developers στην κατασκευή αρκετών γραφειακών κτηρίων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής, ενώ σχεδιάζονται και άλλα.

- Τα logistics λόγω και της πανδημίας (έγινε μεγάλη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο) αλλά και της αναβάθμισης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αποτελούν μαγνήτη για ξένους και Έλληνες επενδυτές.