Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυτοκινητοπορεία εκπαιδευτών οδήγησης (φωτο+vid)

Ο κλάδος που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, καθώς οι σχολές οδηγών παραμένουν κλειστές, έχει μείνει εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν οι εκπαιδευτές οδηγών, που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το ΙΚΕΑ, όπου συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκης, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με ενδιάμεσο σταθμό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι οδηγοί παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τελικό προορισμό το Διοικητήριο.

Ο κλάδος που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, καθώς οι σχολές οδηγών παραμένουν κλειστές, έχει μείνει εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής και ζητά έκτακτο βοήθημα, προκειμένου να επιβιώσει.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδηγών, Διαμαντής Ηλιάδης, ο οποίος έδωσε το παρών στην κινητοποίηση, οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν κλειστές με κρατική εντολή την πρώτη περίοδο του lockdown από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου 2020. Αντίστοιχα, στο δεύτερο lockdown στη Βόρεια Ελλάδα οι επιχειρήσεις μας πάλι με κρατική εντολή έκλεισαν από τις 15 Οκτωβρίου ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.

«Περίπου το 70% των συναδέλφων έμειναν δυστυχώς εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και 6 χωρίς στην ουσία να είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι. Κι αυτό γιατί η προϋπόθεση για μειωμένο εισόδημα σε μας δεν υφίσταται, καθώς από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 δεν πραγματοποιούνταν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης λόγω αποχής των εξεταστών από το έργο των εξετάσεων, ενώ από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2019 υπήρξε αποχή του κλάδου των εκπαιδευτών οδήγησης λόγω του ανεφάρμοστου νόμου 4599/19 της προηγούμενης κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου που αριθμεί 2.500 σχολές και 5.000 μέλη πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα πάγια έξοδά τους και αναγκάζονται να κάνουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν. «Μας είπαν ότι θα ενταχθούμε στην 7η επιστρεπτέα. Όμως, ζητάμε να μας δοθεί βοήθημα ειδικού σκοπού, όπως και σε άλλους κλάδους», σημείωσε ο πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε ότι ακόμα η ομοσπονδία δεν έχει πάρει απάντηση στο σχετικό αίτημα που κατέθεσε στην κυβέρνηση με επιστολή της στις 5 Απριλίου.